INRIKES. Klarna Bank AB säger upp avtal med ett norrländskt vildmarksföretag som säljer fritids- och jaktutrustning och påstår att verksamheten strider mot ”våra etiska riktlinjer”.

Skärmdump Twitter (klicka för större bild)

Företaget Fritid och Vildmarksliv i Norr AB driver även e-handelssidan fritidvildmark.se där man erbjuder utrustning för jakt och fiske, däribland vapen och ammunition. Företaget har hittills samarbetat med IT-företaget Klarna för betalningslösningar, men nu säger Klarna upp avtalet med hänvisning till sina ”etiska riktlinjer”.

Vildmarksföretagets Johan Wiklund skriver på Twitter: ”Jag och Klarna har väldigt olik syn på vad som etiskt rätt och fel! Det jag reagerade på främst är att jag som jägare (med vapen) skall sättas i samma fack som kriminella med vapen, och omnämnas som oetiskt.”

Tidigare i år sade Klarna även upp avtalet för Wanderoo.se, en annan e-handelsaktör med inriktning på jakt och friluftsliv.

Klarnas ”etiska riktlinjer” har dock kritiserats tidigare, då de förefallit om inte godtyckliga så åtminstone högst flexibla. Nyhetssajten Breakit.se avslöjade till exempel 2016 att Klarna hjälpte porr- och eskortsajter med transaktioner, trots att prostitution är förbjudet i Sverige.

Varför Klarnas ”etiska riktlinjer” nu plötsligt diskvalificerar handeln med jaktvapen och utrustning, som regleras av strikta lagar och licenskrav i Sverige, är en fråga som många kommentatorer på Twitter ställer.

På vildmarksföretagets hemsida framgår dessutom mycket klart i köpvillkoren att ”vapen, ammunition och övriga licenspliktiga produkter inte [kan] köpas direkt i onlinebutiken. Kontakta oss avseende licensansökan och detaljer runt inköp av vapen och andra licenspliktiga objekt.”

Källor:
Johan Wiklunds tweet
Fritid Vildmarks hemsida


  • Publicerad:
    2018-10-11 10:55