YTTRANDEFRIHET. Den amerikanska pastorn Steven Anderson, som anses kontroversiell på grund av sin kritik mot homolobbyn, aborter och feminism, planerar ett besök i Sverige, som han har kallat ”det feministiska helvetet”.

Steven Anderson, Foto: Faithful Word Baptist Church/Wikipedia.

Den kontroversiella amerikanska pastorn Steven Anderson leder en kristen församling, Faithful Word Baptist Church, i staden Tempe i Arizona. Men via vidoesajten Youtube har hans predikningar nått ut till en världsvid publik. Hans kanal på Youtube har över 100 000 prenumeranter och har hittills registrerat över 57 miljoner visningar.

Anderson är relativt okänd i Sverige, men i USA bevakas hans kyrka som en ”högerextrem grupp” och fem länder i världen – Storbritannien, Kanada, Sydafrika, Jamaica och Botswana – har nekat honom inträde på grund av hans budskap.

Det som kritikerna finner så stötande i Andersons predikningar är framför allt hans motstånd mot aborter och promiskuitet, framför allt manifesterad i den starka lobbyn för homosexuellas och transpersoners rättigheter, men även hans kritik av judisk makt och islam.

Nu vill energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) stoppa Anderson från att komma in i Sverige. På Twitter skriver Ygeman:

Hatpredikanter och andra extremister som sprider hat och hot borde stoppas vid gränsen. EU bör upprätta en sanktionslista över hatpredikanter som därmed förvägras inresa i Schengenområdet.

Förra året lade Socialdemokraterna fram ett politiskt förslag om att skärpa reglerna för att hindra att religiösa och politiska extremister reser till Sverige. Partiet föreslår att berörda myndigheter som polisen, Migrationsverket och Utrikesförvaltningen – svenska konsulat och ambassader utomlands – ska hålla bättre koll på personer med ”fel” åsikter.

Kontentan är att svenska myndigheter vill kunna stoppa människor på grund av deras åsikter, trots att de inte har begått något brottsligt, för att man misstänker att de kan komma att begå brott, exempelvis ”hets mot folkgrupp”.

Steven Anderson förväntar sig trots detta inga problem i samband med sitt besök i Stockholm i maj. Tvärtom ser han fram emot att ”möta sina många lyssnare och sympatisörer i Sverige”. Anderson anser också att hans budskap behövs i Sverige. I ett videoklipp säger han att ”svenska protestanter är så ondskefulla att folk tror att de är ateister!”

Anderson har också starkt kritiserat de svenska abortlagarna och säger i en kommentar om Sverige:

— Jag skulle inte vilja bo i det feministiska helvetet oavsett hur mycket du betalar mig.

Källa:
Utkastad från fem länder – nu ska hatpredikanten till Sverige
Anders Ygeman på Twitter


  • Publicerad:
    2019-03-29 09:05