EUROPA. Under dagen röstades det kontroversiella nya upphovsrättsdirektivet igenom av EU-parlamentet. Artikel 13 i lagen kommer kraftigt att försvåra spridandet av memer och egenkomponerade filmklipp.

Med 348 röster för och 274 emot antog EU-parlamentet under dagen det kontroversiella nya copyrightdirektivet, som innebär att EU stramar åt upphovsrättslagarna ordentligt. Detta rapporterar Sverigedemokraternas EU-grupp på Twitter.

Det nya copyrightdirektivet röstades ner av parlamentet i somras, men skickades tillbaka och arbetades om för att nu alltså gå igenom.

Det är framförallt Artikel 13 – eller Artikel 17 som det numera heter – i förslaget som väckt starka protester över hela Europa. Den innebär bland annat att tjänster där man kan ladda upp bilder, ljud eller filmklipp måste radera all media som kan innehålla upphovsrättsskyddat material. Många memer idag är omgjorda bilder som ägs av exempelvis TT eller Reuters och kommer inte längre att kunna sprida ifall lagen kommer att fungera som tänkt.

Förslaget har väckt starka känslor bland yttrandefrihetsförespråkare och under helgen demonstrerade 100 000 människor runt om i Tyskland mot den nya lagen som man menar kommer att ”döda Internet”.

Tidigare mordhotades även den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Axel Voss, som var ansvarig för parlamentets arbete med förslaget.

”Hade kanske räckt om sossarna röstat annorlunda. Då hade vi kunnat vi kunnat stryka artikel 13 (eller 17 som den heter nu framöver). Sossarna är så dåliga alltså. Först förstör de Sverige sedan internet med”, skriver SD:s Europagrupp på Twitter.

Det återstår att se hur lagen nu kommer att implementeras.

Källor:
Omröstning i dag om copyrightdirektivet – det här handlar striden om
Det här är artikel 13 och så påverkas du av det nya lagförslaget


  • Publicerad:
    2019-03-26 13:00