Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Kristna organisationer vill hjälpa homosexuella – förlorar sina bankkonton

Av Redaktionen, 2020-07-28
redaktionen@nordfront.se

STORBRITANNIEN. Storbanken Barclays Bank stänger nu ner två kristna organisationers bankkonton på grund av att dessa erbjuder hjälp för personer med oönskad sexuell läggning.

Foto: Håkan Dahlström/CC BY 2.0.

CIT, med säte i Nordirland, är en ideell kristen organisation som bland annat erbjuder stöd till män och kvinnor som frivilligt söker hjälp för oönskad sexuell läggning. Enligt Mike Davidson, vd för CIT, är frasen “konverteringsterapi” ursprungligen en nedsättande, påtvingad term, myntad av en amerikansk bögaktivist. Stödet ges utan tvång och erbjuds endast till personer som själva söker det.

I början av juli utsattes Barclays Bank för en samordnad kampanj på sociala medier, främst Twitter, där man krävde att banken skulle avsluta CIT:s bankkonto. Man krävde även att banken skulle stänga ner International Federation for Therapeutic and Counselling Choices (IFTCC) konto. IFTCC erbjuder likt CIT samtalsterapi till personer som vill bearbeta oönskad attraktion till personer av samma kön.

Förutom trakasserier på sociala medier har CIT även mötts av hotfulla telefonsamtal och mail. I ett meddelade skriver en person att denne hoppades att familjemedlemmar till medlemmar i organisationen blev våldtagna och mördade.

Barclays ger nu efter för mobbens angrepp och meddelar CIT att deras konto skall stängas inom två månader. Även IFTCC har fått samma besked, rapporterar den kristna intresseorganisationen Christian Concern i ett pressmeddelande. CIT har sedan tidigare även censurerats på Facebook och Instagram. Även Mailchimp och PayPal har avslutat organisationens konton.

Andrea Williams, vd för Christian Concern, varnar för att beslutet är illavarslande om det visar sig bli riktgivande för framtiden.

”Om det är CIT först, så kommer kyrkor därefter”, säger Williams i ett pressmeddelande.

Vi påkallar regeringen att sätta stopp för denna typ av mobbstyre och försäkra bibliskt trogna kristna organisationers rätt till affärstjänster utan sådan intolerant diskriminering”, fortsätter Williams.

Den brittiska regeringen är dock inte tillmötesgående till de kristna organisationernas krav på grundläggande medborgerliga rättigheter och har istället utlovat att arbeta för att stoppa så kallad “konverteringsterapi”.

Sedan tidigare är det framförallt pro-vita organisationer och aktörer som drabbats av diskriminering från banker. I Sverige har bland annat Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen förlorat sina konton på samtliga banker och i dagarna har även USA-baserade Red Ice drabbats.

2014 var Barclays Bank en av många storbanker som fick böta miljardbelopp efter att de ertappats med att ha riggat flera stora valutakurser och haft kartelliknande samarbeten. 2018 fick Barclays Banks vd Jes Staley böta motsvarande 7,5 miljoner kronor efter att han försökt använda bankens säkerhetsavdelning för att identifiera en anonym visselblåsare som berättat om oegentligheter på banken i allmänhet och kring Staley själv i synnerhet.


  • Publicerad:
    2020-07-28 15:30