EKONOMI. Stora banker spekulerar i att spannmålspriserna ska stiga. Till exempel har brittiska banken Barclays tjänat omkring 5 miljarder kronor på två års tid på detta sätt. Vidare kan investerare köpa upp stora lager och sälja till högstbjudande på världsmarknaden.

Världsbanken säger i ett uttalande att grödorna i USA och Östeuropa har blivit uttorkade och de uppmanar nu regeringarna att stödja program som skyddar de mest utsatta befolkningsgrupperna. Från juni till juli ökade majs- och vetepriserna med 25 procent vardera, priset på sojabönor med 17 procent och riset sjönk med 4 procent. Men världsbankens experter säger att de inte förutspår att det ska gå så långt som 2008, när det blev upplopp i vissa länder för att priserna blev så höga.

Jim Yong Kim

Finansministrarna från Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) uppmanade vid ett möte i Moskva förra torsdagen länder ”att undvika exportförbud”. APEC-medlemmen Ryssland införde ett tillfälligt embargo mot export av spannmål för två år sedan, efter att skördar har förstörts.

”Jag tror att detta är ett av de områden där medlemländernas ekonomer kan arbeta tillsammans för att garantera inflationsdrivande resultat av torkan, inte påverka de fattigaste och mest missgynnade människorna i världen,” sa en tjänsteman på USA: s utrikesdepartement till reportrar på onsdagen.

Colin Roche, talesman för utvecklingsgruppen Oxfam International, sade att det var oklart om regeringarna var beredda att vidta åtgärder innan priserna skjutits i höjden utom kontroll och sätter därmed allt fler i hunger.

”Denna ’vänta och se’ -attityd är oacceptabel, särskilt när Världsbankens rapport har varnat för att priserna förväntas förbli höga och instabila,” säger Roche. ”Oxfam ser redan de förödande effekterna av instabilitet i utvecklingsländerna som är beroende av livsmedelsimport.”

Relaterat:

Banker cyniska vinnare på matbrist

Today’s rising food prices will trap millions tomorrow – case studies


  • Publicerad:
    2012-09-11 11:18