NORDFRONT. Polisen har anhållit 22 personer efter tumultet som ägde rum under demonstrationen i lördags. En av de gripna är en kvinnlig Nordfront-medarbetare som agerade fotograf, vilket får det att framstå som att polisen varit väldigt godtycklig med vilka de valde att gripa under gårdagen.

Illustrationsbild från en annan demonstration.

Totalt är 22 personer inklusive Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg och två nästeschefer anhållna misstänkta för våldsamt upplopp efter gårdagens demonstration i Göteborg. Samtliga greps under den första incidenten då täten av demonstrationståget trängde igenom polislinjen efter att vänsterextremister gått till attack genom att kasta något mot demonstranterna.

Först när polisen körde upp polisbussar mot en vägg lyckades man stoppa Motståndsrörelsens sköldmur och i samband med det skars också ett antal demonstranter som kommit runt polislinjen av från demonstrationståget. Det är dessa 22 personer som fortfarande sitter anhållna.

En av de gripna är en kvinnlig Nordfront-medarbetare som bar en gul medieväst och fotade för Nordfronts räkning igår.

— Vi har blivit väldigt duktiga på att ha en tydlig gränsdragning mellan de som är journalister och de som är aktivister på våra demonstrationer just för att kunna fota, filma och bedriva annan journalistisk verksamhet utan att polisen i onödan stör eller griper våra medarbetare. Kvinnan som greps är ingen bråkig person och hon tar sin uppgift som fotograf på väldigt stort allvar, så jag har extremt svårt att tänka mig att hon skulle ha varit stökig eller bråkat med någon polis. Min känsla är snarare att polisen helt godtyckligt grep alla människor som de lyckades skära av från demonstrationståget, säger Martin Saxlind som är Nordfronts chefredaktör och själv bevakade demonstrationen på plats tillsammans med andra Nordfront-medarbetare.

Även två trumslagare som gick i täten greps och på Nordfronts livestream, som bara under gårdagen hade över 160 000 tittare, såg det ut som att täten av demonstrationståget fredligt rundade polismuren längs med väggen medan funktionärsgrupperna med sköldar tryckte polislinjen bort från huset. Det är alltså mycket tänkbart att många av de som anhölls inte är skyldiga till något brott, om något brott överhuvudtaget verkligen begicks under demonstrationen.

Utöver de 22 som greps i samband med den första incidenten greps någon eller några personer vid en senare incident då polisen började attackera demonstranterna när en funktionär körde bort en journalist som även enligt polisen saknade rätt att befinna sig på demonstrationsområdet. De personerna som greps under den incidenten släpptes dock redan under kvällen igår.

DN och andra medier har uppgett siffran 35 personer gripna vid ”nazistdemonstrationen”, men den siffran innefattar då även ett fåtal vänsterextremister som också greps under gårdagen.


  • Publicerad:
    2017-10-01 13:45