USA. En lärare skriver i Washington Post att hon inte lär ut William Shakespeare till sina elever.

Dana Dusbiber vill ersätta Shakespeare

Dana Dusbiber vill ta bort Shakespeare från engelskaundervisningen.

William Shakespeare var inte bara en av världens främsta dramatiker genom tiderna, han förändrade också det engelska språket och gav engelskan mer än 1700 nya ord. Av dessa anledningar är Shakespeare central i engelskaundervisningen i de länder som har engelska som modersmål, däribland USA.

Men detta vill engelskaläraren Dana Dusbiber nu ändra på. Dusbiber, som är lärare på ett gymnasium i Kalifornien, skriver i en gästartikel i Washington Post att hon själv redan slutat undervisa Shakespeare och att anledningen är för att han är vit.

I artikeln beskrivs Shakespeares verk som tråkiga och Shakespeare själv som ”en sedan länge död brittisk kille”. Istället, menar Dusbiber, finns ”en hel värld av riktigt spännande litteratur som bättre talar till behoven av mina etniskt skiftande elever” och syftar på att hennes elever till stor del har latinamerikanskt och asiatiskt ursprung.

”Varför inte lära ut översättningar av tidigare skrifter eller muntliga berättelser från Latinamerika, Sydostasien eller andra delar av världen?” undrar engelskaläraren.

”Varför inte lära ut den muntliga traditionen från Afrika, som omfattar en lika relevant kommentar till det mänskliga beteendet?”

Enligt Dusbiber är Shakespeare central inom engelskaundervisningen endast för att ”några vita människor” bestämde detta för länge sedan och för att lärare idag fortsätter att undervisa honom när de egentligen borde ifrågasätta detta.

Dusbiber avslutar sin artikel med att undervisningen måste anpassas till det ”mångkulturella” samhället. Icke-vita elever ska inte behöva lära sig om vita författare, medan vita elever måste undervisas i icke-vita författare, uppmanar den kulturmarxistiska läraren:

Om vi enbart undervisar färgade elever, som jag haft förmånen att göra under hela min karriär, är det sedan länge tid att avstå från vår eurocentriska presentation av den litterära världen. Omvänt, om vi bara lär vita elever, är det vår absoluta skyldighet att öppna dem för en värld av mångfald genom litteratur som de kanske aldrig kommer stöta på någon annanstans i deras liv.

Källa:
Teacher: Why I don’t want to assign Shakespeare anymore (even though he’s in the Common Core)


  • Publicerad:
    2015-06-15 09:40