EKONOMI Den tyska matvarukedjan Lidl har meddelat att man vill stötta hushåll i ”dessa tuffa tider” och sänker priset på 100 olika matvaror. Samtidigt meddelar Coop, Axfood och Ica att man inte tänker följa konkurrentens exempel.

De skenande matpriserna har blivit en het fråga i Sverige, då allt fler upplever att man inte längre har råd med basala livsmedelsvaror. I vissa fall har svenskar till och med börjat åka till Norge i jakt på rimliga priser.

Under torsdagen har dock den tyska lågprismatvarukedjan Lidl gett besked om att man sänker och låser priset på 100 olika matvaror i Sverige, skriver Dagens Industri. Det handlar om varor som exempelvis kaffe, mjölk och kött från ett 50-tal leverantörer. Varorna prissänks i vissa fall med så mycket som 32 procent och i snitt med 11 procent, uppger Lidl.

I ett pressmeddelande skriver Lidls Sverigechef Jakob Josefsson:

Vi har valt ut ett stort antal populära produkter som vi kommer att ge ett nytt lägre standardpris. De här åtgärderna kommer kosta pengar, men vi är beredda att ta kostnaden och göra vad som krävs för att stötta svenska hushåll i en ekonomiskt utmanande tid.

Ica och Coop vägrar sänka priserna

Under dagen har det spekulerats kring hur de tre största matjättarna i Sverige, Ica, Coop och Axfood, ska reagera på Lidls besked. Men nu skriver Aftonbladet att det inte blir några prissänkningar hos Lidls konkurrenter.

Istället gick Icas vd Eric Lundberg ut i Svenska Dagbladet och försökte lägga ansvaret om prishöjningarna på konsumenterna.

— Det är ju faktiskt konsumenten som styr vad de är beredda att betala för en produkt, säger Lundberg i intervjun.

Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten var nyligen inne på samma linje som Icas vd. Till TT gav han besked om att hans myndighet inte behöver agera mot prisökningarna. Istället ansåg han att konsumenter ska börja agera ”illojalt” mot butiker de anser vara för dyra.

Coops pressekreterare Marcus Björling lovar dock att man kommer att sänka priserna i butikerna så fort kedjans leverantörer får billigare priser.

— Vi justerar våra priser när vi får prisjusteringar från leverantörerna. Vi ser flera råvaror som är på väg ner, säger Björling till Aftonbladet.

— Vår bedömning är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver, fortsätter han.