FRANKRIKE. Huvudtränaren för den franska toppklubben Bordeaux får kritik för att ha gått ut med sina iakttagelser kring afrikanska och nordiska fotbollsspelare.

Willy Sagnol.

Willy Sagnol.

Willy Sagnol, före detta fransk landslagsman och storspelare i klubblaget Bayern München, har gjort succé som huvudtränare för FC Girondins de Bordeaux, som i nuläget ligger fyra i den franska högstaligan. Nu får han kritik av flera medier.

Anledningen är Sagnols uttalande till tidningen Sud-Ouest om att afrikanska fotbollsspelare skiljer sig från andra och i regel saknar kvalitéer som nordiska och och andra icke-afrikanska spelare har.

— Fördelen med en typisk afrikansk spelare är att han till en början är billig, redo att ta strid och är kraftfull på planen. Men fotboll är mer än så. Du måste också ha teknik, intelligens, och disciplin. Och de nordiska fotbollsspelarna är också bra. De har en bra mentalitet, säger Sagnol.

Sagnol har nu av anklagats för rasism av samma medier som annars blåser upp invandrares bidrag till fotbollen. Bonnierägda Fotbollskanalen.se beskriver Sagnols iakttagelser som en ”skandal” och ”attack” på afrikanska spelare. I en annan artikel från tidigare i år hyllas ”det belgiska fotbollsundret” som enligt Fotbollskanalen består i att Belgiens landslag ratat belgiska fotbollsspelare.

Källor:
Bordeaux’s Willy Sagnol condemned over comments on African players
Ligue 1-tränaren attackerar afrikanska spelare: ”Du måste ha allt”


  • Publicerad:
    2014-11-06 00:50