USA Pentagon har nu gett sig in i debatten om huruvida USA ska höja sitt lånetak för att kunna betala ränta på sina skulder. Enligt försvarsminister Lloyd Austin finns det ett kinesiskt hot i bakgrunden.

Just nu pågår en diskussion i den amerikanska kongressen om huruvida USA ska höja sitt lånetak eller ej. I sommar kommer Washington inte längre att kunna betala sina skulder om kongressen inte tillåter att man skuldsätter landet ännu mer.

Joe Bidens judiska finansminister Janet Yellen har redan förklarat för kongressen att en ”finanskatatröf” väntar om man inte tillåter fortsatt skuldsättning och att lagstiftarna inte har ”något val”.

Men nu har även Pentagon gett sig in i debatten, rapporterar Politico. Under torsdagen var USA:s försvarsminister Lloyd Austin och andra Pentagontoppar i senaten för att ge stöd till Bidenregimens planer att höja lånetaket. Enligt Austin står USA:s internationella rykte på spel.

— Just nu beskriver Kina oss i sina öppna tal och liknande som en stormakt på tillbakagång. Ett misslyckande med att betala våra skulder skulle förstärka den idén och uppmuntra Kina och öka riskerna för USA, sa Lloyd till senaten.

Austin menar att lånetaksfrågan är tätt sammankopplad med ”allvaret i vår strategiska tävling mot Folkrepubliken Kina”.

President Biden har tidigare också uttryckt att USA:s internationella rykte skulle skadas ”extremt mycket” ifall man inte tillåts skuldsätta sig ytterligare för att betala skulderna.

USA har just nu en statskuld på svindlande 31,4 biljoner dollar, som dessutom ständigt växer. Bara räntorna på den amerikanska skulden ligger idag på 15 procent av landets totala statsbudget, vilket kan jämföras med 2021 då motsvarande utgift låg på 6 procent.

Demokraterna i kongressen stödjer traditionellt ökad skuldsättning medan republikaner hellre vill att Washington drar ned på sina utgifter i första hand.