VALET2022 Magdalena Andersson vill inte se något ”Somaliatown” i Sverige. Men detta gillar inte somalier-sossar som nu lämnar partiet.

Under valrörelsen har statsminister Magdalena Andersson (S) uttryckt att hon inte vill ha etniska enklaver i Sverige, utan hellre ser att människor blandas upp.

— Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige. Vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, sa Magdalena Andersson nyligen.

Detta har dock förargat somalier-sossen Saida Hussein Moge från Biskopsgården i Göteborg som nu lämnar partiet efter 30 år, uppger Aftonbladet.

”Socialdemokraterna kommer längre ifrån sina rötter och närmar sig allt mer höger politik. Samtidigt som de har blivit ett mer främlingsfientligt parti”, skrev Hussein Moge i ett Facebookinlägg om beslutet att lämna Socialdemokraterna.

Till Aftonbladet säger Hussein Moge att hon nu ”kokar av ilska”.

— Man säger inte så om en redan utsatt grupp. Jag tycker att Magdalena Andersson borde ha varit tydligare med vad hon egentligen menade i stället för att peka ut en specifik folkgrupp. Man ska inte använda etnicitet som syndabockar, dundrar den före detta sossen.

— Hon sitter högst upp i hierarkin och alla ser upp till henne. Hon ska vara en förebild, framförallt för oss kvinnor, då hon är vår första kvinnliga statsminister, fortsätter hon.

Mohamed Nuur från Tensta i Stockholm var tidigare en annan av Socialdemokraternas lokala förortsprofiler. Han lämnade partiet i samband med att Socialdemokraterna valde att regera på en borgerlig budget som röstats igenom med stöd av Sverigedemokraterna. Till Aftonbladet säger han att han har ”stor förståelse för att Moge lämnar”.

— Jag tycker att retoriken har blivit värre och hårdare med Magdalena Andersson. Som statsminister och partiledare är man oerhört medveten om vad man säger, det är inget man råkar säga, säger Nuur.

Enligt Nuur är det en medveten strategi från Socialdemokraterna att gå ”högerut” med retoriken.

— Jag tror att de försöker att hämta tillbaka de förlorade rösterna, och att det därmed krävs både hårdare tag och ord. Därav den här SD-retoriken. Socialdemokraterna har förmodligen gjort sin matematik, men lär ångra detta i det långsiktiga spelet. Sådana här uttalanden skickar signaler, gör människor otrygga och skapar ett vi och dem-tänk.