YTTRANDEFRIHET. Samtidigt som Bonniers i Sverige bekämpar yttrandefrihet genom att framtvinga digitala lösningar för att hindra oliktänkande och dissidenter att uttrycka sina åsikter gör Londons pro-muslimska borgmästare samma sak.

Foto: Policy Exchange (CC BY 2.0)

Londons första rasfrämmande borgmästare Sadiq Khan är oftare i rampljuset än vad Londons borgmästare brukar vara. Nu kräver han, liksom den judiska familjen Bonnier och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, att stora Internetbolag som Facebook och Twitter måste anstränga sig mer för att bekämpa ”hat” på internet, eller ta konsekvenserna i form av dryga bötesbelopp och hårdare statlig reglering.

I samtal med sina kampanjvänner på BBC sade Khan i ett möte i Texas den 11 mars att ”man måste tjata på och lirka med nätjättarna så att de agerar”.

— Våra ekonomier utvecklas, och det innebär att vi ska ha ett regelsystem som också är i utveckling, sade Khan något otydligt till BBC.

Vidare sa han:

— Alltför länge har politiker tillåtit denna revolution att pågå runt omkring oss och vi har stuckit våra huvuden i sanden.

Khan hänvisar till de tyska yttrandefrihetsbegränsande lagarna som Angela Merkel har skrivit under, som innebär att Internetföretag kan straffas med upp till 50 miljoner euro i böter om de tillåter den ökande kritiken mot hennes öppna dörr-politik gentemot rasfrämlingars invasion av Tyskland att synas på deras Internetplattformar.

— Tyskland är ett exempel på en regering som säger att ”nu räcker det! Om ni inte tar bort hatbudskap, om ni inte tar bort falska nyheter, kommer vi att bötfälla er, sa han och fortsatte:

— Jag vill samarbeta med teknikföretagen, men de måste ta sitt ansvar, tillade Khan. Som borgmästare i världens mest mångkulturella stad har jag ett ansvar att stå upp för mina medborgare, sade han.

Hans förslag om höga böter för Internetföretag väntas mötas av gillande från EU, som nyligen beordrade sociala mediebolag att radera ”hatiska åsikter” inom en timme efter att de postats.

Khans förslag om hårdare tag mot ”hatbrott” sammanfaller med hans bredare grepp på ”hatproblemet” genom att bilda speciella polisenheter där stora grupper poliser ägnar sig åt att söka upp och sätta fast ”hatbrottslingar”. Samtidigt ökar den våldsamma brottsligheten i London med en sjunkande grad uppklarade brott. Under senare år har många medborgare gripits på grund av hatbrottslagstiftningen, oftast för att de har uttalat sig kritiskt mot radikal islamism.

Källa:
London Mayor To Set Up Police ‘Online Hate Crime Hub’ In ‘Partnership’ With Social Media Firms


  • Publicerad:
    2018-03-13 10:25