USA. Los Angeles riskerar ett utbrott av böldpest eftersom ett stort antal råttor bärande på de loppor som i sin tur bär den bakterie som orsakar sjukdomen frodas i de delar av staden där många hemlösa bor. Läkare varnar för ett överhängande hot.

Skärmbild Fox News.

Under förra veckan intervjuades läkaren Marc Spiegel på Fox News “Tucker Carlson Tonight” gällande risken av ett utbrott av böldpest hos människor i staden Los Angeles i USA. Där framkom det att 1,5 procent av stadens råttor bär på loppor som i sin tur bär med sig den bakterie som orsakar sjukdomen.

Det framkommer i inslaget att det är när andelen loppbärande råttor med medföljande bakterier når två procent eller högre som bakterien börjar sprida sig från djuren till människor, och Spiegel menar att det är ett “överhängande hot”.

Enligt Siegel beror den ökade risken på de osanitära förhållanden som råder bland de runt 60 000 hemlösa i Los Angeles, vilket medfört att råttor och loppor kan frodas och han kallar situationen för “medeltidsliknande”.

Böldpesten är känd för att under det som kallas digerdöden under medeltiden dödat ungefär en tredjedel av alla människor i Europa.

Källa:
Los Angeles reaches a tipping point for the spread of bubonic plague


  • Publicerad:
    2019-07-31 22:55