Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Melin omhäktas – men “det saknas bevis för att hålla honom häktad”

Av Redaktionen, 2017-02-06
redaktionen@nordfront.se

GÖTEBORG. ”Det saknas tekniska bevis för att hålla honom häktad”, säger Viktor Melins advokat.

Göteborgs tingsrätt. Foto: Nordfront.se

Idag omhäktades Viktor Melin, som misstänkts för attentat mot AFA-lokalen Syndikalistiskt forum och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i samband med en odetonerad sprängladdning utanför ett asylboende vid Lilleby camping.

Det är tre personer som ingår i en utredning om tre bombdåd. Utredningen leds av Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål, tillsammans med SÄPO. Förra veckan häktades två personer, en 20-åring och en 50-åring, som likt Melin är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. 20-åringen misstänks för inblandning i händelsen vid Lilleby camping och 50-åringen för inblandning i alla tre dåd – förutom Lilleby camping och Syndikalistiskt forum också ett asylboende i Västra Frölunda. Samtliga häktade nekar till brott.

Efter förra veckans häktningsförhandling var 20-åringens och 50-åringens advokater besvikna över tingsrättens beslut att häkta dem. 50-åringes advokat uppgav till GP att bevisningen inte räcker för en häktning och 20-åringens advokat uttryckte ungefär samma sak till Nordfront. Bevisningen var svag och häktningen förvånande, sade 20-åringens advokat till Nordfront.

När Melin idag omhäktats framgår lite mer varför bevisningen inte anses som tillräcklig för häktning. De faktiska bevisen finns helt enkelt inte – i alla fall inte än – menar Melins advokat Michael Hansson i ett uttalande till GP. Enligt Hansson väntar man fortfarande på analyser från Nationellt forensiskt centrum, NFC, (tidigare SKL), som åklagaren hoppas ska kunna binda Melin till brott.

Just nu är det bara omständigheter och inte teknisk bevisning som håller Melin häktad, och det är inte tillräckligt enligt Hansson.

– Vi vet ju vilka omständigheter som åklagaren har lagt fram för att man ska kunna ta häktningsbeslutet. Vi vet också att det förekommer en del analyser hos NFC, men det vi ifrågasätter är tiderna hos NFC som är extrema. Folk ska inte behöva sitta häktade bara för att de har långa arbetstider för sina analyser. Det är inte ett riktigt skäl för att vara häktad, säger Michael Hansson till GP.

Enligt Hansson krävs det i sådana här typer av fall inte mycket för att häkta en person.

– Det var väl ganska väntat. Det är ett brott som har ett minimumstraff på två år och det finns en häktningspresumtion om det föreligger sannolika skäl och sannolika skäl är ett extremt lågt beviskrav, det krävs inte särskilt mycket för att nå upp till det, säger han.

Advokaterna lyder under sekretess och måste vara återhållsamma med information, medan Nordfront och andra medier har inte fått tillträde till förhandlingarna annat än när tingsrätten meddelat sina beslut. Det har inte framgått vad åklagaren hoppas att NFC:s analyser ska visa.


  • Publicerad:
    2017-02-06 17:08