FRANKRIKE. Emmanuel Macrons parti REM har fått igenom en motion i det franska parlamentet som innebär att franska skolor slutar beskriva föräldrar som ”mor och far” till förmån för det mer ”inkluderande” begreppet ”förälder 1 och förälder 2”.

Trots att Gula västarnas protester tycks fortsätta i oförminskad styrka vecka efter vecka tycks varken president Emmanuel Macron eller hans parti La République En Marche! (REM) – som är största parti i det franska parlamentet – visa något intresse av att gå dem till mötes.

Istället har det socialliberala globalistpartiet fått igenom ett reformförslag i parlamentet för den franska skolan. Förutom att förskola nu blir obligatoriskt från och med tre års ålder så slopar man begreppet ”far och mor” i skolans officiella handlingar. Istället kommer man att börja använda det mer ”könsneutrala” och ”inkluderande” alternativet ”förälder 1” och ”förälder 2”.

— Detta lagförslag siktar på att förankra mångfalden i barnens familjer rent juridiskt i skolans administration, förklarar parlamentsledamoten Valérie Petit från REM.

Den nya reformen har väckt kritik från bland annat konservativa i Frankrike, som menar att föräldrar riskerar att avhumaniseras när de beskrivs med siffror.

Fabien Di Filippo, som är parlamentsledamot för det konservativa partiet, avfärdar lagförslaget helt och hållet med att det har sitt ursprung i en ”skrämmande ideologi”.

— När jag hör människor säga att det är en gammaldags modell [att beskriva föräldrar som mor och far. reds. anm.] skulle jag vilja påminna om att bland de partnerskap som ingås, civila eller äktenskap, utgör ungefär 95 procent parbildningar mellan man och kvinna, säger Di Filippos partikamrat Xavier Breton.

Inte heller Frankrikes homolobby är helt nöjd med lagförslaget, då man menar att det riskerar att skapa en ”hierarki” mellan föräldrar.

— Vem är ”förälder nummer 1” och vem är ”förälder nummer 2”? undrar Alexandre Urwicz, som är ordförande för homolobbyorganisationen AFDH.

Enligt Urwicz vore det kanske bättre om man behöll ”mor och far”, men lade till ”vårdnadshavare” som komplettering.

En som däremot är överförtjust i lagförslaget är den judiske journalisten Julien Bahloul, som själv lever i ett bögpartnerskap. Han kan överhuvudtaget inte förstå kritiken.

”Jag har redan skrivit att jag är särskilt förvånad och chockad över ’kontroversen’ kring förälder/mor/far-formerna. Modern och fadern är ju föräldrar, inget kränkande med det. I #TelAviv ändrades formen för länge sedan utan några problem”, skriver Bahloul på Twitter.

Lagförslaget kan fortfarande stoppas i den franska senaten. I ett sådant läge går det dock bara på återremiss till parlamentet.

Källa:
French schools to change ‘mother & father’ to ‘parent 1 and 2’ under new law


  • Publicerad:
    2019-02-15 13:30