YTTRANDEFRIHET En undersökning visar att flera moskéer vill se ett förbud av kränkningar mot islam. Endast en av moskéerna i undersökningen svarade att man inte vill se något förbud.

En ny Novusundersökning i dagarna visade att fyra av tio svenskar vill förbjuda bränningar av heliga skrifter. Stiftelsen Doku ställde frågan ”ska Sverige förbjuda bränning av Koranen?” till 32 moskéer i Sverige. Resultatet visade att 30 av 31 moskéer vill att koranbränningar bör förbjudas. En av moskéerna svarade inte på frågan. Moskéerna tyckte även att man ska förbjuda andra handlingar som skändar, provocerar och förolämpar islams och muslimers symboler och heliga värderingar.

— Det är viktigt att belysa att moskéerna inte endast vill se förbud mot koranbränningarna, då kränkningarna bedöms bredare än så. Det tycker vi är viktigt att känna till i debatten och diskussionen om huruvida lagstiftningen ska förbjuda koranbränningar eller inte, säger Sofie Löwenmark, journalist och ansvarig utgivare på Doku, som gjort undersökningen.

En av moskéerna svarade att man inte vill se något förbud mot vare sig koranbränningar eller kränkande handlingar mot muslimska värderingar.