Under föregående helg deltog representanter för Motståndsrörelsen i en minnesmarsch för Waffen-SS i Ungern.

Fredagen den 8 februari anlände en delegation från Motståndsrörelsens näste 1 till Ferihegy flygplats i Budapest, Ungerns huvudstad. Efter en kort bilfärd mötte aktivisterna upp kamrater från MNA (Ungerska Nationella Fronten). Man hann snabbt utbyta framgångar och motgångar för respektive rörelse och diskutera läget i Europa rent allmänt. Efter att inkvarteringen var avklarad så var det dags för ännu en bilresa.

Aktivister från MNA under fredagskvällen. På banderollen står "ORDNING, STYRKA, ÄRA".

Aktivister från MNA under fredagskvällen. På banderollen står ”ORDNING, STYRKA, ÄRA”.

”Ert blod flöt för oss”
Väl framme i en by 3 mil utanför huvudstaden mötte aktivisterna upp kamrater från såväl MNA och Tyskland. Gemensamt åkte man till den plats där den tyska fronten låg i februari 1945. På en avskild plats en bit in i en skog hade nationalsocialister från både Ungern och Tyskland rest en minnessten för de SS-divisioner som bröt sig ur belägringen av Budapest. En eld tändes och två kortare anföranden hölls, dessa hedrade de fallna hjältarna men manade även till fortsatt kamp mot de krafter som vill utplåna Europa. Det hela avslutades med en kampsång från en svunnen era.

"Euer blut floss für uns". Minnessten rest av tyska och ungerska nationalsocialister. Texten står även på ungerska och de fyra SS-divisioners sköldar som bröt sig ur är inristade.

”Euer blut floss für uns”. Minnessten rest av tyska och ungerska nationalsocialister. Texten står även på ungerska och de fyra SS-divisioners sköldar som bröt sig ur är inristade.

Lördag i Budapest

Minnestavla över Karl XII. Text på ungerska och svenska.

Minnestavla över Karl XII. Text på ungerska och svenska.

Morgonen därpå gav sig svenskarna ut för att se närmare på Budapest. Flera minnesmonument över den ungerska revolten mot sovjetdiktaturen 1956 besöktes. Vid ett av dessa framför det ungerska parlamentet hamnade man mitt upp i en demonstration mot det internationella finanssystemet i allmänhet och de korrupta ungerska bankerna i synnerhet. Demonstrationen var partipolitiskt obunden, och människor ur alla åldrar hade samlats. Motståndsrörelsens delegation var som fiskar i vattnet och problemet med det utvalda folket diskuterades flitigt.

På vägen tillbaka till den kamrat som svenskarna bodde hos passade man på att besöka den minnestavla över Karl XII som tillägnats honom när han tillbringade natten i Budapest efter kalabaliken i Bender.

4,6 mil i vinterkyla
MNA organiserar årligen en minnesmarsch vars rutt är densamma som SS-soldaterna tog vid utbrytningen 1945. Ungerska och tyska SS-divisoner var belägrade i Buda-slottet i centrala Budapest. Man uppskattar att ca 40 000 soldater valde att bryta sig loss från belägringen för att nå den tyska linjen. Mot sig hade man hundratusentals soldater ur Röda armén. Under konstant beskjutning stred SS meter för meter i över 5 mil. Vintern 1945 var en av de kallaste i modern tid. På grund av extrem utmattning i kombination med brist på ammunition, och en hårdnackad kapitulationsvägran, så ses detta av många bedömare som en av de mest heroiska insatserna under andra världskriget. Man räknar med att ca 800 överlevde utbrytningen.

Uppställning för genomgång innan marsch.

Uppställning för genomgång innan marsch.

På eftermiddagen samlades MNA:s Budapestavdelning strax utanför staden. MNA:s aktivister ställde upp i formation framför sin ledare och mottog direktiv för kvällen. Därefter inleddes marschen.

Tal i facklornas sken
Efter en timmes marsch så stannade man vid en soldatgrav där man tände facklor och formerade sig i en halvcirkel. I mitten stod ledaren för MNA och en representant för Motståndsrörelsen. Dessa var flankerade av fanbärare som höll både MNA:s fanor och en Riksrunefana. Både Motståndsrörelsen och MNA höll tal denna kväll. Först talade Motståndsrörelsens representant som lyfte fram vikten av att bekämpa grundproblemet, den internationella sionismen och dess hantlangare. Han talade om europeiska rörelsers tendens att relativisera judefrågan till förmån för islamofobi. Vidare tog han upp sällsyntheten hos organisationer som Motståndsrörelsen och MNA, som inte kompromissar med sanningen hur obekväm den än må vara.

Motståndsrörelsen talar.

Motståndsrörelsen talar.

Därefter talade István Györkös jr, ledare för MNA. Györkös talade bland annat om allvaret i Europa där den förda folkmordspolitiken kommer att innebära vår undergång om ingenting görs. Sedan berättade han om sina egna samtal med överlevande från utbrytningen. Denna redogörelse fick lyssnarna att häpna över de hjältemodiga insatserna denna natt för 68 år sedan.

MNA talar.

MNA talar.

Likt fredagen avslutades kvällen med sång och natten tog vid. Marschen fortsatte genom mestadels kuperad skogsterräng men även över kulturlandskap och genom byar. Efter ca 10 timmar med ett par rasttillfällen nådde man slutligen sitt mål. Där hölls det en tyst minut och sedan tackade Györkös deltagarna och delade även ut utmärkelser till förstagångsdeltagarna. Man hade nu avklarat 4,6 mil och deltagarna begav sig nu hemåt.

Efter ett kort stopp hos den ungerske aktivist som svenskarna bodde hos begav sig svenskarna därefter till flygplatsen för hemfärd.

Summering
Minnesmarschen i Ungern är inget för veklingar, den kräver såväl god fysik som ett starkt psyke. Under marschens hårdare etapper föll tankarna dock på de SS-män som genomförde samma sträcka fast under mångfaldigt hårdare omständigheter. Aktivisterna från näste 1 kände trots sin goda form av ansträngningen från marschen. Detta till trots beslutade man sig redan på hemfärden för att deltaga på marschen 2014.

Vi vill tacka de ungerska kamraterna för deras gästvänlighet och goda organisering av helgen.

Relaterade artiklar:

Intervju med ungerska MNA

Ärans dag i Budapest

Frost i Budapest


  • Publicerad:
    2013-02-16 12:56