POLISEN. Nyligen friades en polis efter att han skadat en misstänkt genom att föra in sin batong i dennes anus. Men nu reagerar till och med Aftonbladet på sekretessen kring fallet.

Under ett trafikstopp ska en polismans batong ha hamnat i en misstänkts anus under mystiska omständigheter. Men enligt åklagaren har inget brott begåtts. Genrebild. Foto: Johan Wessman (CC BY 3.0).

Det var under förra veckan som Nordfront uppmärksammade en nyhet om att Särskilda åklagarkammaren har lagt ned en förundersökning mot en polisman som ska ha skadat en misstänkt gärningsman genom att hans batong hamnade i den misstänktes anus.

Inte mycket information om fallet hade då framkommit, förutom att det antingen var en ”olyckshändelse” eller ”försvarligt” enligt åklagaren, vilket är anledningen till att man också lade ner ärendet.

Men nu har Aftonbladet fått tag i förundersökningen, som dock är kraftigt censurerad. Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell, som brukar skriva om rättsfall, har tagit del av den:

Stora delar av utredningen är maskad, vilket det går att ha åsikter om. Visst, den innehåller information som är känslig och som kan skada och som inte ska skvalpa runt på nätet.

Men det saknas inte legitima skäl till att vilja granska händelseförlopp och nedläggningsbeslut och det finns sannerligen skäl att fråga sig om den sekretessgranskande kommissarien behövde vara så nitisk som han varit.

Cantwell menar att det är så mycket maskat att man inte ens kan få en bild av vad som verkligen har hänt. Men han redogör för det han lyckats förstå mellan maskningarna:

Klockan 16.30 tisdagen den 28 april stoppas ”en vit bil” på E4:an i höjd med Sörentorp i Solna. Varför? Det framgår inte av offentliggjorda handlingar.

Mannen bakom ratten vägrar att stiga ur, poliserna begär förstärkning och snart är tre patruller på plats, för säkerhets skull också en polishund.

Glas i bilen krossas och till slut lyckas poliser med förenade krafter dra ut föraren. 4 minuter och 19 sekunder tar det.

Det framgår även i en tjänsteanteckning av en polis att den misstänkte är svårt skadad, även att han blöder från anus. Ytterligare en anteckning berättar om att en polis har ringt upp ett befäl och berättat att den misstänkte fått ”rejält med stryk” och behöver uppsöka sjukvård. I en akutjournal kan man också läsa: ”Besöksorsak sårskada anus efter polisingripande”.

Vidare citerar Cantwell några av de fragment som finns kvar av förhören med den misstänkte:

– De drar ut mig ur bilen och kör alla knep i polislådan.

– Jag skriker av smärta

– Det trycker på i baken och gör ont. Men jag inser inte då att jag har fått en batong i anus liksom.

– På vägen från sjukhuset får jag sådant smärtgenomslag att jag måste lägga mig på golvet.

Förhörsledaren frågar också om han ”hade hål i jeansen”. Anledningen är vad polismannen, som enligt Cantwell är en ung nyutexaminerad polis, berättar. Enligt honom ska batongen ha råkat hamna i ”ett befintligt hål i jeansen” i samband med att han tryckte batongen mot den misstänktes ben.

Enligt Cantwell märks det att det är en omfattande förundersökning med dokumentation, förhör, tjänsteanteckningar och utlåtanden. Bland annat ett utlåtande från Polishögskolan om att det var en ASP-batong som hamnade i den misstänktes anus och att dessa är på väg att fasas ut och att det hade varit bättre om polisen haft en bonowibatong.

Men trots alla konstigheter kring polismannens förklaring till de dokumenterade skadorna, att batongen råkade hamna i ett hål i jeansen och sedan i den misstänktes anus, tar alltså chefsåklagare Martin Tidéns följande nedläggningsbeslut:

De skador som uppkommit i det aktuella fallet har antingen varit en följd av försvarligt våld eller uppkommit genom olyckliga omständigheter i samband med användande av försvarligt våld

Cantwell hoppas därför att nedläggningsbeslutet överklagas, eftersom det faktiskt finns en risk att den misstänkte har blivit våldtagen av en polis:

Här finns onekligen utrymme för följdfrågor, det är ju trots allt tråkigt att det ska sluta på det här sättet när en bil stoppas. Men särskilt mycket av den varan verkar inte finnas.

Synd, det hade onekligen varit intressant att få veta hur han lyckades inte bara pricka ett hål i byxan utan även anus med batongen.


  • Publicerad:
    2020-06-16 22:20