Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Polis friades för våldtäktsanklagelse – döms nu för sexuellt ofredande

Av Redaktionen, 2020-06-16
redaktionen@nordfront.se

SKELLEFTEÅ. Förra året lade åklagaren ner åtalet om våldtäkt mot Skellefteåpolisen. Nu döms Christoffer Lindberg för sexuellt ofredande av en ung flicka.

Skellefteåpolisen Christoffer Lindberg. Foto: Facebook.

Det var förra året som både Nordfront och Studio Bothnia intervjuade en ung kvinna som anklagade Skellefteåpolisen Christoffer Lindberg för våldtäkt. Enligt kvinnan använde Lindberg sin ställning som polis för att komma i kontakt med unga kvinnor som hamnat snett i livet.

Åklagaren kom dock att lägga ner fallet, då det inte ansågs som att bevisen skulle räcka till en fällande dom.

LÄS MER: Ung kvinna berättar: ”Polismannen sa att han skulle ’hjälpa mig’ – slutade med att jag våldtogs”

Men i mars kunde Nordfront rapportera att Christoffer Lindberg, som fortsatte att arbeta som polis i Skellefteå, misstänktes för nya sexualbrott. Denna gång kom den 36-årige polismannen att åtalas för att ha sexuellt ofredat en 17-årig flicka.

Nu har rättegången hållits och Skellefteå tingsrätt dömer honom till hundra dagsböter på 220 kronor för sexuellt ofredande. Dessutom ska han betala 12 800 kronor i skadestånd till flickan.

I åklagarens gärningsbeskrivning kan man läsa:

Christoffer Lindberg har ofredat [flickan], på ett sätt som kunde förväntas kränka hennes sexuella integritet, genom att fälla uttalanden om hennes kropp, att han och andra vill ”sätta på” henne samt vid upprepade tillfällen med sin hand dels ta tag om och hålla fast hennes hand dels klämma och smeka henne på låret vid ljumsken. Det hände någon gång den 7 januari 2020 i Lindbergs bil på färd inom Skellefteå kommun, Skellefteå kommun.

Polismannen har hela tiden förnekad brott. Enligt domen medger Lindberg i och för sig ”att han har företagit en bilfärd med [flickan] och att han under bilfärden har uttalat sig om hennes kropp, att han tagit tag i hennes hand och vid ett tillfälle petat på hennes lår”. Men i övrigt vill han inte kännas vid gärningsbeskrivningen och hävdar att han saknade uppsåt att kränka hennes sexuella integritet.

Men enligt flickans berättelse inte bara tafsade han på henne utan körde iväg med henne långt ifrån hennes hem, när han egentligen hade lovat att skjutsa hem henne efter att ha stött på henne på ett gym. Under bilfärden, som tog dem fram och tillbaka till ett samhälle två mil söder om Skellefteå i två omgångar, uttryckte hon dessutom en önskan om att bli hemskjutsad som han dock ignorerade länge. Hon kände till att Lindberg tidigare varit misstänkt för en våldtäkt men hade av sin pojkvän, som är bekant med polismannen, fått höra att anklagelserna var falska. Utifrån polismannens beteende i bilen kom hon dock att bli rädd att hon skulle våldtas och slog igång sin mobilkamera vars inspelning kom att bli ett viktigt bevis mot Lindberg under rättegången.

Efter incidenten ska Christoffer Lindberg dessutom ha fortsatt sökt kontakt med flickan genom att skriva meddelande till henne och skicka två bilder på sig själv i bar överkropp.

Enligt tingsrätten är flickans berättelse trovärdig och bekräftas dessutom av hennes inspelning, samt av vittnen som beskrivit vad hon berättat och hur hon betett sig efter händelsen. Tingsrätten skriver:

Tingsrätten finner att [flickans] berättelse med uppgifter som stämmer med åtalet kan läggas till grund för bedömningen om vad som förevarit. Detta särskilt som hennes uppgifter vinner stöd av vad som hörs på inspelningen och av vad de hörda vittnena berättat samt även av Christoffer Lindbergs utsaga. Det är därmed utrett att Christoffer Lindberg har företagit sig vad åklagaren angett och att hans handlande haft en tydlig sexuell inriktning samt att hans gärning har varit ägnad att kränka [flickans] sexuella integritet. Detta särskilt med beaktande av att den företagna bilresan inletts under förevändning av att han skulle skjutsa hem [flickan] som var i skolåldern samt då han uttalat sig med sexuellt präglade uttryck trots att de inte var närmare bekanta och då han bemött hennes oro om att vara utsatt på gymmet med ny utsatthet genom sitt handlande.

Vidare skriver man att varken flickans berättelse, eller Lindbergs egen, tyder på att flickan visat något som helst sexuellt intresse för den betydligt äldre polismannen.

Den lätta påföljden för sexualbrottet motiverar tingsrätten med att Christoffer Lindberg tidigare är ostraffad, samt att han enligt ett uttalande från Polismyndighetens personalansvarsnämnd med största sannolikhet kommer att avskedas efter en fällande dom.

Se också Studio Bothnia där Robert Eklund och Simon Holmqvist går igenom FUP:en:

Källa:
Skellefteå tingsrätt: B 39-20


  • Publicerad:
    2020-06-16 19:15