Näthatsgranskaren stämmer nya pensionärer
REPRESSION • Mannen bakom Näthargranskaren har framgångsrikt stämt ytterligare två pensionärer för förtal. Totalt har han tjänat 25 000 kronor på stämningarna.
Föreningen Näthatsgranskaren och mannen bakom blev känd för att söka upp privatpersoner, ofta äldre sådana, och anmäla dem för ”hets mot folkgrupp”. I många av fallen blev de utpekade tankebrottslingarna brutalt behandlade av polis och rättsväsende och dömda för brott.
Mannen bakom Näthatsgranskaren syntes mellan 2017 – 2021 frekvent i media och blev i praktiken så synonym med föreningen att han i folkmun ofta kallades för just ”näthatsgranskaren”. I samband med detta framkom det att han belades med djurhållningsförbud 2013 efter att det ansågs att han vanskött boskap på sin gård i Närke så illa att de svultit ihjäl. Detta kom att uppmärksammas i en rad artiklar när föreningen granskades av framförallt alternativmedier. Det har sedan dess även framkommit fler detaljer, bland annat att mannen bakom Näthatsgranskaren undvek åtal för djurplågeri genom att fly landet.
Efter granskningarna kom mannen bakom Näthatsgranskaren att anmäla både medier som publicerat uppgifterna om hans bakgrund samt privatpersoner som delat granskningarna för förtal. Han har framgångsrikt stämt bland annat Joakim Lamotte och Samnytts utgivare Mats Dagerlid för förtal och i det senare fallet dömdes Dagerlid till en månads fängelse för grovt förtal efter att ha granskat den hämndlystne näthatsgranskaren.
Nu har mannen bakom Näthatsgranskaren framgångsrikt stämt ytterligare två privatpersoner för förtal. Den ena är en 73-årig kvinna som av Varbergs tingsrätt döms att betala 10 000 kronor samt rättegångskostnader efter att ha delat ett klipp som informerade om mannen.
Trots att mannen varit offentlig och Näthatsgranskarens enda kända representant skriver tingsrätten att han ”inte var en offentlig person” och att det ”var inte försvarligt att sprida uppgiften”.
Mannen lämnade för en tid sedan sina uppdrag hos Näthatsgranskaren och föreningen valde till och med att lägga ned rent formellt förra året, troligtvis för att lättare kunna stämma privatpersoner för förtal. På föreningens hemsida kan man dock läsa att Näthatsgranskaren trots detta kommer ”fortsätta att anmäla hat [sic!] och demokratibrott och målet är att vi ska utbilda fler som kan hjälpa till att anmäla dessa brott”.
I det andra fallet har mannen bakom Näthatsgranskaren stämt en 77-årig svensk man boendes i Spanien för förtal efter att denne bland annat delat inlägg om Näthatsgranskaren från Joakim Lamotte. 77-åringen döms att betala 15 000 kronor till mannen bakom Näthatsgranskaren av Göteborgs tingsrätt.
Även i det senare fallet skriver domstolen att mannen bakom Näthatsgranskaren ”är inte en offentlig person och det var inte försvarligt att sprida uppgifterna”.
I domen framkommer det också att mannen bakom Näthatsgranskaren tvingades sluta på grund av ett ”extrem drev på sociala medier”. Han hävdar också att ”brotten mot honom är flera tusen”. Efter detta ska han ha fått skyddad folkbokföring, men tvingats flytta två gånger eftersom hans adress röjts. Under tiden efter sitt engagemang i Näthatsgranskaren ska han också ha fått ett arbete som ”statstjänsteman”, men tvingades bort från det jobbet då ”arbetsgivaren direkt hänvisat till förtalen på nätet”.