UTRIKES. Under måndagen sände nederländska public service en nyhetssändning som avslöjade att Nederländerna understött en syrisk oppositionsgrupp som nederländska åklagare klassat som en terroristorganisation. Detta har lett till stor kritik från parlamentsledamöter.

Det var i måndags som nederländska public service, i samarbete med journalister från tidningen Trouw, under en nyhetssändning avslöjade att den nederländska regeringen understött en syrisk oppositionsgrupp som av åklagarmyndigheten klassas som en terroristgrupp.

Det ska enligt nyhetssändningen handla om att Nederländernas regering bland annat understött gruppen Jabhat al-Shamiya med ”icke-dödlig assistans”, vilket inkluderar fordon, uniformer och annan utrustning. Detta sker samtidigt som den nederländska åklagare i Rotterdam åtalat en misstänkt militant som tillhör just Jabhat al-Shamiya. Av åklagaren så kallas gruppen för en ”salafistisk och jihadistisk rörelse som strävar efter ett kalifat”.

Totalt handlar det om 22 olika beväpnade grupper som fått ”icke-dödlig assistans” av Nederländerna gentemot den syriska regeringen.

Efter avslöjandet har politiker både från oppositionen och från den regerande koalitionen krävt klargöranden gällande stödet till de så kallade rebellerna.

Källa:
Dutch government faces outcry over reported support for Syrian rebels


  • Publicerad:
    2018-09-14 12:00