NIGERIA En myndighet i Nigeria har beslutat att endast nigerianer ska få synas och höras i reklam i landet.

Nigeria blir världens första land att förbjuda reklam med vita modeller och skådespelare. Enligt ett beslut från regeringen ska endast etniska nigerianer få synas och höras framöver.

— Tio, tjugo år sen när man tittade på reklam skulle jag säga att ungefär hälften av deltagarna hade främmande ansikten, och alla röster i reklamen hade brittiska accenter, förklarar afrikanen Steve Babaeko från Föreningen för reklambyråer i Nigeria, för The Times.

Hårda regler redan innan

Det nya förbudet av utländska modeller kommer att börja gälla i oktober. Tidigare har många nigerianska företag kritiserats för att man använder vita och asiatiska modeller i sina reklamfilmer.

Redan innan förbudet var företag tvungna att betala motsvarande ungefär 2500 svenska kronor för varje utländsk modell man hade med i en reklamfilm, vilket redan då gjorde Nigeria till ett av världens strängaste länder i frågan.

Vill ha samma sak i vita länder

I Europa har många nationella reagerat på nyheten med att man skulle vilja ha en omvänd lag i sina länder, där icke-vita skulle förbjudas från att synas i reklam.

Idag använder emellertid många företag i västländer utländska modeller i sin reklam, något som sägs göras för att värna om ”mångfald”. Synnerligen vanligt är att reklambyråer filmar reklamer med en vit kvinna och en svart man, vilket vida har kritiserats för att främja rasblandning med invandrare.