DEBATT. I en artikel i Nyheter24 sågar nio kvinnor från Ung Vänster Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sedan han tagit avstånd från politiskt våld, vilket skribenterna menar är ”livsnödvändigt” i den vänsterpolitiska kampen.

Nio kvinnor från Ung Vänster har skrivit en debattartikel i Nyheter24 i vilken de hyllar våld som utövas av vänsterextremister gentemot oliktänkande. I tillägg sågar de Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som i en intervju med Sveriges Radio tagit avstånd från politiskt våld och sagt att våldsverkare inte hör hemma i Vänsterpartiet.

Om avståndstagandet skriver skribenterna:

Det finns en motsättning i att han, som partiledare för ett feministiskt parti, använder sig av den här sortens härskartekniker i sitt försök att göra konflikten i Ung Vänster samt synen på antifascistiskt självförsvar till en ”grabbgrej”. Detta går inte i linje med en feministisk hållning.

Skribenterna hänvisar även till incidenten i Kärrtorp. De menar att det var AFA och Revolutionära Fronten, inte polisen, som försvarade deras sak den dagen. Enligt dem är det bara AFA och RF som lever i och därmed förstår ”verkligheten” som bland annat skribenterna säger sig leva i. Vänsterkvinnorna skriver:

Vi, och många med oss, kan däremot inte ta avstånd från den verklighet som vi lever i. Vi människor är och kommer alltid att vara produkter av vår omgivning. Jonas Sjöstedt som både är man, vit, medelålders, politiker, boende på Östermalm och i beskydd av SÄPO, är givetvis inget undantag.

Avslutningsvis förkastar skribenterna ytterligare en gång dem som tar avstånd från vänsterextremt våld:

Genom att aktivt ta avstånd från dessa organisationer, tar man avstånd från det lilla skydd som möjliggör för oss aktivister att fortsatt bedriva vår kamp för feminism och socialism.

Källa:
Nio kvinnor från Ung Vänster: ”RF och AFA är våra kamrater”


  • Publicerad:
    2014-05-07 18:30