BANKVÄLDET När den tidigare SD-politikern Simon Alm försökte öppna bankkonto hos Nordea åt sitt företag blev han nekad. Nu har dock banken ändrat sig.

Uppsalapolitikern Simon Alm har tidigare suttit både kommun- och regionstyrelsen i Uppsala för Sverigedemokraterna. 2020 uteslöts han dock med anklagelser om ”partiskadlig verksamhet”. 

Nyligen ansökte han om ett bankkonto hos Nordea åt ett företag som säljer massage- och rehabiliteringsartiklar som han övertagit. Men till sin förvåning fick han nej av banken.

— Det är inte postorderknark eller något sådant spännande. Det är väldigt harmlöst. Långt ifrån politik eller andra riskkategorier som flaggas av Facebook och banker för att de försöker påverka samhället, berättar Simon Alm till Samnytt.

Alm uppger att han fick ”kalla kårar” när beskedet från Nordea kom.

— Om storbankerna säger nej, så har man inte tillgång till intäkterna man får via Shopify. Det var mer eller mindre en dödsdom jag fick, konstaterar han.

— Man kan inte driva företag utan att ha tillgång till de intäkter som företaget genererar. På resultatet blir det fortfarande lönsamt, men man går i konkurs för att man inte har tillgång till kassan.

Därför gjorde Alm ett nytt försök. Han skickade in en ny affärsplan, med detaljerad beskrivning av verksamheten och vilka leverantörer han kommer använda sig av. Men trots att Nordea tillät företagets gamla ägare att ha bankkonto och trots att Alm själv har bolån hos banken sedan fjorton år tillbaka blev det återigen nej.

— Det var en kombination av ”samlad bedömning” och ”bristande kundkännedom”. Jag undrade vad jag kunde komplettera ansökan med, men de sade att det spelade ingen roll, berättar han.

Eftersom svenska banker gjort sig ökända för att trakassera politiska dissidenter misstänker Simon Alm att det berodde på hans tidigare engagemang i SD.

Men strax efter att Alm kontaktat Samnytt och andra alternativmedier ändrade sig banken helt plötsligt och godkände den tidigare nekade ansökan.

— Det är totalt som natt och dag. Sedan ringer du direkt efteråt. Så jag tänker att någon måste ha ställt någon obekväm fråga till dem, eller vad är det som har hänt? säger Simon Alm när Samnytt ringer upp honom.