SVERIGE. Moderaterna får nu oväntad hjälp i valrörelsen av Nordisk Ungdom som lanserat en kampanj för att informera potentiella väljare om partiets politik.

Tidigare i år meddelade Nordisk Ungdom att de drar tillbaka sitt stöd till Sverigedemokraterna. Många trodde kanske då att de istället skulle stödja Nordiska motståndsrörelsen eller Alternativ för Sverige under årets valrörelse. Men så blev inte fallet.

Nordisk Ungdom har nu lanserat en ny kampanj som syftar till att informera svenska väljare om Moderaternas politik.

En hemsida, moderatpolitik.nu, har lanserats och affischer och flygblad har spridits, vilket noterats av Moderaterna. Kampanjen trycker särskilt på Moderaternas invandringsvurmande, något som inte verkar uppskattas av partiet som numera vill framstå som mer ”balanserade” i invandringsfrågan.

— Vi tycker att det här är väldigt allvarligt. Det handlar om extrema grupper som kidnappar vårt varumärke och trycker upp falska affischer i vårt namn, för att skapa förvirring och spä på konspirationsteorier och allmänt missnöje som kan finnas i vissa grupper. Det är en slags destabilisering av valrörelsen, säger Mattias Thorsson till Aftonbladet.

Thorsson, som är kommunikationschef på Moderaterna i Stockholms stad och län, uppger vidare att hans partikamrater desperat försöker riva ner de flygblad och affischer som hittills satts upp. Enligt Aftonbladet kommer Moderaterna ”polisanmäla affischerna på varje plats som de sätts upp”.

Moderaterna har också informerat MSB om ”påverkanskampanjen” och myndigheten påstår sig följa fallet men inte kunna ingripa då inget tyder på att det är en utländsk påverkansoperation. Svenska medborgare har faktiskt under nuvarande lagstiftning rätt att försöka påverka politiken i sitt eget land, även om Moderaterna och andra aktörer ogillar det.

Fredrik Hagberg från Nordisk Ungdom säger i sin tur till Aftonbladet att Moderaterna borde vara tacksamma för att de får hjälp med att föra ut sin politik till potentiella väljare. I ett pressmeddelande förklarar Nordisk Ungdom den nya kampanjen på följande sätt:

I det politiska klimatet idag är politiker kända för att prata i svepande ordalag. Detta sprider förvirring, minskat valdeltagande samt politikerförakt. Vi i Nordisk Ungdom ser detta som en oroväckande utveckling, vi tycker att moderaterna lider av detta extra mycket och därför har vi bestämt oss för att stötta dem i detta val. […]

Inför valspurten kommer vi sprida tiotusentals valaffischer, vi kommer dela ut tusentals flygblad i brevlådor samt på våra torgmöten bredvid våra kära moderata vänner och deras valstugor. Allt detta gör vi helt ideellt och utan att kräva ekonomisk kompensation från Moderaterna.

Materialet som informerar om Moderaternas politik:

2010 genomförde Nordisk Ungdom en liknande kampanj mot Centerpartiet där man bland annat försvarade lagen om anställningsskydd.


  • Publicerad:
    2018-08-12 12:45