Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Norrbottnisk lokalmedia uppmärksammar Nordfront-ladan (uppdaterad)

Av Redaktionen, 2016-11-03
redaktionen@nordfront.se

LULEÅ. I september bytte en lada utanför Luleå politisk tillhörighet från Feministiskt initiativ till Nordiska motståndsrörelsen när lokala aktivister målade om den. Två månader senare har nu lokaltidningen Norrländska Socialdemokraten uppmärksammat skiftet.

Den omtalade Nordfront-ladan utanför Luleå.

Den omtalade Nordfront-ladan utanför Luleå.

I september kom en anonym kamprapport in till Nordfront där det gick att läsa följande:

Det satt en gång en gigantisk logga för Feministiskt initiativ på en lada längs E4:an i närheten av Luleå. Den är dock historia, för där sitter nu en tyrruna och pryder ladan istället.

Den lokala kampgruppen i Luleå lät också hälsa att man tyckte det var ett trevligt initiativ att ladan bytt politisk färg.

Nu, två månader senare, har den lokala Luleåtidningen Norrländska Socialdemokraten (NSD) uppmärksammat ladan och skriver om händelsen i lokaltidningen med rubriken ”Nazister har tagit över ladan”.

NSD intervjuar lantbrukaren Eilif Hensvold som äger ladan och han berättar att själva händelsen inte var sanktionerad av honom. Det visar sig dock att själva idén att sätta en stor Fi-logga på den från första början inte kom från honom själv, utan från hans hustru och dotter.

— De var aktiva när Fi bildades. Sen har det fått stå kvar där. Men det var nu under helgen som en av våra anställda gjorde mig uppmärksam på att ladan målats om, säger han till NSD.

Han berättar vidare att han vid ett flertal tillfällen själv kört förbi ladan utan att reagera på det nya och mer radikala budskap som prytt den sedan september. Vidare låter han hälsa att han kommer att ”åtgärda problemet” under helgen genom att antingen måla över det eller i värsta fall helt enkelt riva ladan.

Marielle Alvdal som är ordförande för Fi i Luleå säger att det varit medvetna om att ladan målats om under en tid.

— Vi är naturligtvis negativa till att det står Nordfront på den nu, vi är deras motpol. Vår grundinställning är att vi är antirasister och feminister, förklarar hon.

Uppdatering:

Ifall man ser noga på bilden i papperstidningen har någon redan förstört konstverket genom att bland annat stryka över n:et så det står ”ordfront.se” samt målat om tyrrunan till någon slags hippiesymbol.

ordfront

Enligt uppgifter till Nordfront skall detta dock ha åtgärdats av vänligt sinnade krafter under dagen.

Källa:
NSD 2016-11-03, sidan 26.


  • Publicerad:
    2016-11-03 14:40