UMEÅ. Två män i 30-års åldern kunde gripas av en lokal insatsstyrka i Umeå efter att ha hotat passagerare med kniv på ett tåg som var på väg från Luleå till Stockholm.

Det var strax före klockan 23 igår kväll som polisen fick information om att två personer på ett nattåg mellan Luleå och Stockholm var beväpnade med kniv och betedde sig hotfullt mot passagerare och personal.

När tåget stannade på tågstationen i Umeå inleddes så en stor polisinsats där en lokal insatsstyrka evakuerade de cirka 250 personer ombord och grep de två misstänkta knivmännen.

Ett vittne till polisinsatsen, som säger sig ha varit i närheten för att ”jaga pokémons”, beskriver skeendet så här:

— Det kändes allvarligt. Polisen skrek åt folk som närmade sig tåget att vända, de skrek att det var livsfara och att alla skulle lämna området. De var bestämda, säger vittnet.

Senare visade det sig att det endast var en av männen som hade varit beväpnad med kniv och betett sig hotfullt varpå den andre släpptes.

Med tanke på den senaste tidens terrordåd som skett med allt tätare regelbundenhet i Europa blev förstås inblandade passagerare väldigt förskräckta.

— Är det någon jäkla terroristverksamhet som i Nice eller? Man funderade ju vad det var för något, säger passageraren Kai Andersen.

Enligt Clas Olsson vid Säpos pressjour är säkerhetspolisen dock inte inblandad i ärendet.

Efter midnatt kunde tåget fortsätta sin färd söderut mot Stockholm.

Källor:
Man gripen – hotade människor med kniv ombord på tåg
Tågvittnet: ”Tumult med gap och skrik”


  • Publicerad:
    2016-07-27 11:50