AI-TEKNIK En ny chatbot där man kan chatta med historiska personer har kritiserats av judiska lobbygrupper efter att ledare i NS-Tyskland bland annat uttalat sig om det judiska inflytandet i världen.

Apples AI-app ”Historical figures chat” lanserades i början av januari och låter dig ”chatta” med 20 000 historiska personer. Flera av dessa var framstående ledare i det nationalsocialistiska Tyskland.

När AI-appen testas har människor ställt frågor om ”Förintelsen” till ledande personer i Tredje riket. Personerna tycks vara programmerade att erkänna att den så kallade Förintelsen ägt rum, men som svar på frågor om varför säger flera av dem att det judiska inflyandet var ett hot mot Europa och tyska folket.

Adolf Hitlers chatbot säger att dödandet av judar var ”ett stort misstag”, men trots det ”nödvändigt” eftersom de ”utgjorde ett hot mot Tyskland och Europa i allmänhet”. Henrich Himmler säger att hans aktioner var missriktade, men att han tror att uppbyggnaden av koncentrationsläger skapade viss säkerhet för judar. Reinhard Heydrich beskriver ”Förintelsen” som ”en tragedi”, men när han får får frågan om vad han tycker om judar i allmänhet svarar han: ”Jag är övertygad om att det är nödvändigt för regeringar att vidta beslutsamma åtgärder för att garantera säkerheten och för sitt folk från eventuella hot eller faror.”

Appen har fått kritik av judiska lobbygrupper bland annat för att Tredje riket-ledarna ger vad som skulle kunna ses som nyanserade förklaringar till sina handlingar men också för att man erkänner ”Förintelsen” men samtidigt uttrycker ånger för den – något som judiska lobbygrupper menar är lika illa som att förintelseförnekelse. En chatt med Joseph Goebbels visar dessutom att han ”har hört rapporter om grymheter som ägt rum i lägren, men jag kände inte till att judarna blev systematiskt mördade”. Goebbels försvarar även segregeringen mellan tyskar och judar som ett sätt att ”bevara integriteten och identiteten av vårt folk”.

Enligt judisk makt-organisationen ADL är det ”djupt störande” att appen erbjuder låtsassamtal med historiska antisemiter. ADL vill att utvecklarna ”tar bort Hitler och andra nazifigurer helt, så att tekniken inte missbrukas eller används för att sprida antisemitism”. En annan kritik kommer från Simon Wiesenthal-centret som ifrågasätter att personerna finns med ”i samma lineup” som de judiska personer de själva vill ska ha företräde på appen.