Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ny dokumentär om hur vi påverkas av porrindustrin

Av Redaktionen, 2020-07-26
redaktionen@nordfront.se

PORRINDUSTRIN. I en ny dokumentär från Youtubekanalen Make It Common Knowledge redogörs för hur vi påverkas av porrindustrin. Den mänskliga hjärnan kan inte skilja på en mänsklig och virtuell partner och för många porranvändare blir livet en pågående jakt på nya dopaminkickar.

Porrindustrin är en av världens mest inkomstbringande branscher. Den omsätter årligen hundratals miljarder dollar.

Det kan noteras att alltsedan slutet av 60-talet då porren på allvar gjordes tillgänglig för en bredare publik världen över har judar dominerat porrindustrin, främst som producenter men också som skådespelare.

Enligt juden Nathan Abrams, professor i Amerikansk Historia vid Aberdeen University i Storbritannien, använder judar porr som ett vapen för att bryta ned icke-judars moral. Abrams menar att många av dessa judar drivs av ett hat mot kristna värderingar och att de utifrån detta hat använder porr i syfte att destabilisera och förstöra dess värden.

I en ny svensk dokumentär från Youtubekanalen Make It Common Knowledge redogörs för hur vi påverkas av porrindustrin.

— Porr har funnits länge, men det vi har idag går inte att jämföra med något annat. Vi har aldrig någonsin tidigare sett något liknande dagens porr på höghastighetsinternet, säger Roger Nilsson, medicine doktor som specialiserat sig på sexmissbruk.

Porr påverkar belöningssystemet i hjärnan

Nilsson redogör för hur belöningssystemet i vår hjärna inte förändrats särskilt mycket även om vi kommit en bra bit på väg när det gäller teknologi och vetenskap.

År 2013 gjordes ett experiment på råttor där en råtta av hankön placerades i en bur med en fertil hona. De båda råttorna parade sig om och om igen tills hannen till slut förlorade intresset. Hannen förblev trött tills en ny hona placerades i buren. När den nya honan anlände blev hannen genast upphetsad på nytt och parade sig med den nya honan. Samma sak upprepades tills hannen var nära att dö av utmattning.

Fenomenet kallas Coolidge-effekten och innebär att ett handjur vid parning upprepade gånger med samma hona så småningom blir mindre motiverad – medan hanen om han presenteras för nya honor behåller motivationen att para sig om och om igen.

— Coolidge-effekten spelar stor roll när det gäller att förstå varför dagens porr fungerar så effektivt på våra hjärnor, säger Nilsson.

Porrtittande ger ett dopaminpåslag som varar i timmar

Han berättar att när människor tittar på porr så handlar det sällan om bara en film. Istället är det ett oavbrutet hoppande mellan olika filmer där man ägnar lång tid efter att söka efter den bästa filmen. Det händer även att man tittar på flera olika scener samtidigt. Så fort det blir tråkigt är det bara att byta flik och byta scen – om och om igen – och på så sätt upprätthålla det höga dopaminpåslaget i timmar och åter timmar.

Effekten av att komma ner från en sådan tripp är för hjärnan ungefär detsamma som att komma ner efter vilken drog som helst. Toleransen för drogen – i detta fallet porren – ökar och så småningom kommer användaren att behöva allt högre doser för att uppleva samma effekt.

Belöningssystemet desensibiliseras – vanliga upplevelser blir ointressanta

Efter hand som belöningssystemet blir desensibiliserat kommer inte bara normal porr att bli mindre intressant för användaren, utan också normala sunda belöningar i det vanliga livet. Aktiviteter som att vara i naturen, umgås med vänner, att lyssna på musik och så vidare, kommer att ge personen allt mindre glädje. Istället kommer blir denne mer benägen att fortsätta leta efter starkare kickar i form av porr.

Den obegränsade tillgången till de mest sexuellt attraktiva kvinnorna och männen som finns bara ett klick bort är något som vårt belöningssystem ser som en jackpot. Den delen av hjärnan förmår inte skilja mellan en partner på skärmen och en partner i verkliga livet.

Man behöver inte vara smart, attraktiv, underhållande, vältränad eller skicklig på något för att få en sexpartner på skärmen. Det rationella jaget inser att du inte har sex på riktigt, men belöningssystemet är en helt annan sak. I verkliga livet kanske du känner dig som en förlorare men enligt din hjärnas kapade belöningssystem är du synnerligen framgångsrik.

En person som använder porr kommer att bli mindre motiverad att förbättra sig i det verkliga livet.

Erektionsproblem numera vanliga bland tonåringar

Det är inget sammanträffande att statistiken visar rekordhöga siffror när det gäller tonåringar med erektionsproblem och även försäljning och förskrivning av potenshöjande medel som viagra. Porn-induced erectile dysfunction, PIED, är ett nytt allmänt använt begrepp inom medicinen.

Behöver gradvis trappa upp med allt råare porr för att känna något

Som med all droganvändning så finns en upptrappningsprocess där användaren hela tiden behöver öka dosen för att uppnå samma effekt.

När det gäller porr så sker upptrappningen på så sätt att den som är beroende tittar på starkare kategorier av porr. Människor börjar ofta med en mild form av porr som gradvis trappas upp tills de behöver extremare och råare porr och måste lägga mer tid på porr för att ens bli upphetsade. Och det finns inga gränser för hur långt det kan gå.

Nilsson nämner att tittande på sådant som incestporr ökat och ger exempel där hans patienter börjat med att titta på vanlig porr där det sedan eskalerat till våldtäktsporr, djursex och till barnporr – trots att dessa personer aldrig tidigare känt sig dragna till barn.

Förklaringen är att deras belöningssystem kapats på ett sådant sätt att de här extrema kategorierna av porr är det enda som kan göra dem upphetsade. Det handlar inte ens om sex längre, utan om ett kapat belöningssystem.

Det går att sluta och få hjärnan att läka

När man slutar titta på porr uppstår vissa problem. Hjärnan som blivit van vid det höga dopaminpåslaget kräver nu dopamin och många får abstinenssymptom. De goda nyheterna är att hjärnan har förmågan att tillfriskna och bli normal igen.

Om personen gör ett längre uppehåll i porrtittandet – i Nilssons behandling är 90 dagar standard – så kommer hjärnan att börja läka och personen så småningom återfå förmågan att njuta av normala aktiviteter igen.

Många berättar om att de känner ökad energi, högre motivation att påverka sina liv, mer lust att umgås med vänner och att träna samt ett större intresse för en verklig partner.

Nordfront har tidigare uppmärksammat porrproblematiken i en viktig artikel. Läs mer!


  • Publicerad:
    2020-07-26 09:40