HOMOLOBBYN. En ny svensk storfilm, med bland andra Rolf Lassgård i en av rollerna, spelas just nu in. Filmen handlar om prästen Åke Roxberg som bytte kön och blev kvinna.

Rolf Lassgård i rollen som transprästen Marianne. Skärmbild.

Prästen och trebarnspappan Åke Roxberg chockade sin familj och omgivning när han vid 58 års ålder blev kvinna. Hans dotter Ester Roxberg berättar om hur han ”kom ut” vid middagsbordet:

— Jag var chockad. Det var som att få ett dödsbesked.

Ester växte upp i en lantlig Bullerby-idyll i Småland med mamma, pappa, två systrar och en hund.

— Min pappa var kyrkoherde, en konservativ präst som var motståndare till att homosexuella skulle få gifta sig. Han var även kritisk till kvinnliga präster. Men vid sidan av detta var han en närvarande pappa som hjälpte oss och gillade att snickra.

När Ester var 21 år presenterade pappa Åke sitt nya jag – som ”Ann-Christine”.

— Han berättade att han alltid haft en kvinnlig sida. Att det här hade varit en lång process för honom och att det hade tagit tid för honom att förstå vem han var. Jag skämdes över min pappa och jag skämdes över att jag skämdes. Jag kände ilska och sorg.

För att hantera sina känslor skrev Ester en bok om händelserna med titeln Min pappa Ann-Christine. Nu blir hennes bok film med stjärnorna Rolf Lassgård (En man som heter Ove) och Hedda Stiernstedt (Vår tid är nu) i huvudrollerna.

Idag har Ester själv två små barn som kommer att tvingas hantera att deras morfar ”Ann-Christine” är en transperson.

— Jag har inte förklarat vem hon är. Vi säger bara Ann-Christine eftersom pappa och morfar är manliga pronomen. Orden är det svåraste och språkets makt över oss. Men när barnen blir lite större kommer jag att förklara för dem, berätta Ester.

Budskapet i boken, och även i den kommande filmen Min pappa Marianne, är alla människors lika värde och att transsexualitet är något som alla bör uppfatta som normalt.

Filmen beräknas ha biopremiären under våren 2020.

Källa:
Prästen Åke Roxberg bytte kön – nu blir historien storfilm med Rolf Lassgård


  • Publicerad:
    2019-12-07 21:55