CORONAKRISEN. Sjuksköterskor fortsätter att larma om sjukvårdens tillstånd. Sjuksköterskor hinner inte mata eller borsta tänderna på patienter. Personalen är utmattad och traumatiserad. 

CC public domain

Sjuksköterskor fortsätter att larma om att man inte hinner behandla patienterna på sjukhusen. Redan i april rapporterade Nordfront om att vårdanställda tvingas sortera bort vissa patienter, ofta de som är äldre och multisjuka.

— Om vi ska hinna med det medicinska, hinner vi ofta inte borsta tänderna på patienterna och det har förödande konsekvenser. Vi hinner inte mata dem på samma sätt som vanligt, säger sjuksköterskan Linn Plogmark till Aftonbladet.

På Plogmarks avdelning där man tar hand om just äldre och multisjuka patienter har man i vanliga fall 4 patienter per sjuksköterska. Nu har antalet ökat till 6 patienter per sjuksköterska, i kombination med nya skyddsrutiner gör det att sjuksköterskorna inte hinner behandla alla patienter.

Ofta behöver patienterna hjälp med att matas och många har dessutom fått riktigt skör hud, vilket resulterar i att de får trycksår väldigt fort.

— De tappar sina förmågor, som att gå, väldigt fort om man inte mobiliserar dem på rätt sätt. Nu behöver vi prioritera bort omvårdnaden till den grad att människor får trycksår. Det är så frustrerande och jättetufft för oss att tvingas ta så svåra etiska beslut. Vi är vana att ge hög omvårdnad och det är den viktigaste delen för den här gruppen, säger Plogmark.

Sjukvårdspersonalen har jobbat hårt sedan coronaviruset började sprida sig i Sverige och idag är många utmattade och utslitna. Vetskapen om att inte kunna ge alla patienter en tillräcklig vård är en av anledningarna till att många är utmattade. Brist på resurser och en hård arbetsbelastning har besvärat sjukvårdspersonal under hela pandemin.

— Många mår jättedåligt, bara en sådan sak som att lägga någon i en likpåse, det är inget vi gör i vanliga fall. Det är ett trauma för oss, säger Plogmark.

Ledningen på sjukhuset uppger att läget är ännu värre på intensivvårdsavdelningen och att det i nuläget inte finns något att göra för att åtgärda problemen på avdelningen.

I skrivande stund har Sverige 33 459 bekräftade fall av covid-19 och 3 998 personer har avlidit.


  • Publicerad:
    2020-05-24 19:00