SVERIGE. Den nya regeringen vill skapa ett så kallat valideringscentrum. Centrumet ska se till så att nyanlända invandrare snabbare ska få komma ut på arbetsmarknaden.

Tidigare i veckan släppte Migrationsverket sin asylprognos för 2015. Nästa år kommer Sverige att ha minst 95 000 asylsökare och nu vill regeringen få ”nyanlända” fortare ut på arbetsmarknaden. Man ska därför skapa ett så kallat valideringscentrum så att de invandrare som nyligen anlänt till Sverige och som är högutbildade ska få komma ut i arbetslivet snabbare.

— Här måste dels olika myndigheter jobba tillsammans på ett annat sätt men också att vi vill ha ett nationellt valideringscentrum som kan ta hand om alla de här valideringarna på ett mycket snabbare sätt. Jag tror att många har upplevt att staten är splittrad, det är Migrationsverket, det är arbetsförmedlingen, det är socialstyrelsen, det är olika delar som ska samverka och det är det minsta man kan begära, att staten håller ihop, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, och fortsätter sedan:

— Vi lägger om politiken i viktiga avseenden. Inte i alla, men några, lotsarna, att vi vill satsa mer på akademikerna så att de får kompletterade utbildningar. Men jag tror att det behövs mer, ett helt annat samarbete, att staten behöver bjuda till i samarbete med kommunerna. Och vill jag säga, jag har påbörjat lite samtal med parterna om det är möjligt att med partsamverkan hitta vägar för nyanlända in på arbetsmarknaden.

Källa:
Regeringen vill skapa valideringscentrum


  • Publicerad:
    2014-11-09 23:55