SLOVAKIEN. Politikern Marian Kotleba vann 55% av rösterna i ett provinsiellt val och blir därmed guvernör i regionen Banská Bystrica. Nu vill internationella judar att Slovakien ska förbjuda partiet.

kotleba_lop

Innan Kotleba äntrade politiken, 2003, arbetade han som gymnasielärare. Han innehar en magisterexamen i nationalekonomi.

Map_slovakia_banska_bystrica

Banská Bystrica är en stad i Slovakien. Klicka för förstoring.

Kotleba, 36, är ledaren för partiet Vårt Slovakien. Banská Bystrica är en av Slovakiens åtta administrativa regioner, belägen centralt i landets södra del. Kotleba har öppet visat stöd för Jozef Tiso och Slovakiska folkpartiet, som låg i linje med Tredje riket under andra världskriget, efter att Adolf Hitler hade hjälpt slovakerna med att säkra sitt oberoende från Tjeckoslovakien.

Kotleba har också tydligt uttryckt fientlighet mot judar och zigenare i Slovakien. Han har även uttryckt att NATO är en ”terroristorganisation” och förespråkar att Slovakien ska avsluta allt samröre med Internationella Valutafonden (IMF).

2009 fick han enbart 10% av rösterna i samma region och förlorade därmed. Då 70-årsdagen av grundandet av den slovakiska staten firades 2009 höll han ett brandtal i vilket han uppmanade det slovakiska folket att ta tillbaka landet och ropade ”på vakt!”. Strax därefter blev han gripen och anklagades för ”försök att undertrycka grundläggande rättigheter och friheter”. Åtalet kom sedermera att läggas ner.

Han har också blivit anklagad för att ha publicerat material som beskriver zigenare som ”en parasiterande ras”, men även detta åtal lades ner.

Kotleba arresteras av maskerad polis efter sitt tal 2009.

Kotleba arresteras av maskerad polis efter sitt tal 2009.

Hyllar Jozef Tiso
Många nationella i Slovakien hämtar inspiration ifrån Jozef Tiso som var en romersk-katolsk präst som tjänstgjorde som chef för den slovakiska staten från dess grundande 1939 fram till då Tredje riket föll, 1945. Tiso var en hårdför antisemit och vidhöll goda relationer med Hitler intill slutet.

Nationella slovaker ropar ofta slagorden ”Länge leve ledaren” och ”Ära till Tiso". På bilden syns Tiso skaka hand med Adolf Hitler.

Nationella slovaker brukar ropa slagorden ”Länge leve ledaren” och ”Ära till Tiso”. På bilden syns Tiso skaka hand med Adolf Hitler.

1947 blev han mördad av den tjeckiska staten, som kommit att regera över Slovakien, under förutsättningen att det varit ett internationellt krigsbrott att försvara sig mot militär aggression från USA och Storbritannien. Liksom tyska ”krigsförbrytare” blev han nekad att arkebuseras och blev istället hängd.

Internationella judar vill förbjuda partiet
På söndagen, efter att Marian Kotlebas valseger blivit känd, släppte European Jewish Congress (EJC) president Moshe Kantor ett pressmeddelande å den judiska entitetens vägnar:

Nynazister vinner många politiska segrar och använder det demokratiska systemet mot demokrater. Demokratin måste slå tillbaka och europeiska tjänstemän bör omedelbart skapa en handlingsplan, som inkluderar förbud av nynazistiska politiska partier, för att ta itu med detta fenomen innan det är för sent.

[…]

Vi hoppas att den grekiska modellen, för att avbryta statlig finansiering för Gyllene gryning, och upphävande av den parlamentariska immuniteten för dess medlemmar kommer att antas på andra håll i Europa och kan ligga som grund för oppositionen.

Marian Kotleba är från och med den 24 november guvernör i regionen Banská Bystrica.

Källa:
Slovakia: Nationalist Marian Kotleba Wins Regional Election


  • Publicerad:
    2013-11-25 17:47