ÖSTERRIKE. I skuggan av Gyllene grynings kamp i Grekland börjar judar även oroa sig för partiet FPÖ och deras partiledare Heinz-Christian Strache. I dagarna fick FPÖ 21,4 procent i det österrikiska valet vilket ger partiet 42 mandat i landets parlament.

Internationell massmedia satte under valrörelsen strålkastarljuset på den judiske finansmogulen Frank Stronach, 81, som är född i Österrike (som Franz Strohsack) men som bott i Kanada de senaste 60 åren.

Stronachs ville locka euro-kritiska väljare bort från invandrings­kritiska FPÖ och BZÖ genom att enbart fokusera på euro-kritik genom en valkampanj han själv betalt nästan en kvarts miljard kronor för. Samtidigt som 81-åringen betonat att han är en varm anhängare av såväl EU som hög invandring från tredje världen.

Men i det österrikiska valet gick FPÖ ändå starkt framåt och ökade från 17.5 procent av rösterna, 2008 års valresultat, till 21,4 procent i årets val. Detta har oroat judar som upptäckt att partiledaren kanske inte riktigt står under deras kontroll. ”Det här är en ofattbar framgång. Vi är den här valnattens vinnare”, sade FPÖ-ledaren Strache när valresultatet på 21,4 procent presenterades, enligt Reuters.

Det ska nämnas att FPÖ har judar inom sitt parti, men ledande judar i Österrike anser att detta inte räcker. Oskar Deutsch, ledare för österrikiska judar genom sin presidentpost i Israelitischen Kultusgemeinde Wien, har tidigare kritiserat Heinz-Christian Strache.

Deutsch ogillade FPÖ för att de använde sig av något han kallar för en ”hovjude” och åsyftade den judiska FPÖ-politikern David Lasar, som har en plats i Wiens kommunfullmäktige. Deutsch kritiserade även Straches besök i Israel:

”Han bar sin Burschenschaft-keps [broderskap] i Yad Vashem. Det är ett sätt att förlöjliga judar. FPÖ är ett missnöjesparti. En stor del av partiets väljare är inte nazister eller antisemiter”.

Strache håller tal för FPÖ.

Strache håller tal för FPÖ.

Strache och ”Der Stürmer-karikatyren av judar”

I augusti 2012 reagerade internationell massmedia att Strache på sin Facebook-sida publicerat en nidbild av bankirer, något som Nordfront rapporterade om. Oskar Deutsch kallade bilden för en ”Der Stürmer-karikatyr av judar”.

Originalet såg ut så här:

Orginalbilden är en antikapitalistisk teckning från 1960-talet.

Orginalbilden är en antikapitalistisk teckning från 1960-talet.

Strache publicerade dock en modifierad version som såg ur så här:

I versionen som Strache publicerade hade två bankirens näsa modifierat och gjorts större och krokig. Manschettknapparna hade även modifierats.

I versionen som Strache publicerade hade bankirens näsa modifieras och blivit krokig. Manschettknapparna hade även modifierats.

Judisk höjdare varnar för Strache

Den sionistiske juden Ronald Lauder, president för World Jewish Congress (WJC), varnade redan i augusti 2012 för FPÖ i en artikel som finns publicerad på WJCs webbplats och är döpt till ”Strache är farlig för Österrike”:

”I Straches version av karikatyren, däremot, har bankiren en krokig nästa och bär manschettknappar med davidsstjärnor på dem. Han sammanfattar således den exakta bild som nazisterna skapade så framgångsrikt i människors sinnen, att de rika judarna, hjälpta av mäktiga politiker, exploaterar folket. ”

Strache tog efter händelsen avstånd från anti-semitism genom att säga att han ”starkt och fundamentalt tar avstånd från all form av anti-semitism”. Detta uttalande är något som Lauder uppenbarligen inte köper:

”Om man ska tro Strache, så misstolkas han hela tiden. Även om listan över sina missgärningar är lång hävdar han alltid att han strikt avvisar antisemitism och rasism. Men, vi judar har fått hans meddelande. Vi känner till människor av hans sort.”

Efter att internationell massmedia gått till angrepp mot Strache postade han ett nytt Facebook-inlägg:

davidsterne-strache

Översättning: ”I fotot ovan är det verkligen inte en davidsstjärna och inget anti-semitisk tecken! Är mina motståndare verkligen så upphetsade? Vad är detta för trams?”.

Judar i Sverige varnar också för Strache

Nedan följer delar ur ett inlägg om Strache som Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) postat på sin blogg:

”Att en judekarikatyr liknande dem som fanns i [den nazistiska tidningen] ’Stürmer’ på 1930- och 40-talen dyker upp på FPÖ-ledaren Straches Facebooksida är för mig ingen tillfällighet”, kommenterade Oskar Deutsch, ordförande för judiska församlingen i Wien. Strache, som efter att kritiken stegrats tog bort bilden, förnekar att han skulle hysa antisemitiska uppfattningar.

Under samma helg som ovan nämnda bild publicerades lät Strache på sin Facebooksida även lägga ut ett foto som visade hur han och en annan FPÖ-politiker på en fest åt grillad spädgris. Strache kommenterade bilden med orden: ”Äter du fläsk, får du vara med” (”Isst du Schwein, darfst du rein”), något som av många tolkades som ett angrepp på muslimer och judar.

Strache uppmärksammades tidigare i år för uttalanden som relativiserade den nazistiska förföljelsen av judar. Trivialisering av nazismens förbrytelser utgör ett återkommande inslag i FPÖ:s historia, ett parti som under efterkrigstiden kom att rymma åtskilliga gamla nazister. Den 27 januari i år – dvs på Förintelsens minnesdag – deltog Strache tillsammas med politiker från en rad extremnationalistiska, främlingsfientliga partier i Europa på en bal i Wien. Balen möttes av omfattande protester. Enligt rapporter i österrikiska medier jämförde Strache demonstrationerna med den nazityska pogromen mot judar i november 1938. På balen i Wien deltog även riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna. 2011 besökte en FPÖ-delegation under ledning av Strache SD i Stockholm. Under Almedalsveckan 2012 arrangerade SD:s ungdomsförbud SDU ett seminarium tillsammans med FPÖ:s ungdomsförbund.

Det budskap Strache genom den nu publicerade antisemitiska teckningen förmedlade anknyter till föreställningar som tycks förhållandevis utbredda i den österrikiska befolkningen. Enligt en attitydundersökning som genomfördes 2011 av kommunikationsforskaren Maximilian Gottschlich vid Wiens universitet instämde 44 procent av österrikarna i påståendet att ”judar kontrollerar den internationella affärsvärlden”. (Maximilian Gottschlich, Die grosse Abneigung. Wie antisemitisch ist Österreich? Kritische Befunde zu einer sozialen Krankheit, Wien 2012.)

Fakta: FPÖ

Frihetspartiet (tyska: Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) är ett nationalkonservativt politiskt parti i Österrike som bildades 1956. Partiet ser sina rötter i nationalliberalismen under revolutionen 1848.

FPÖ har särskilt starkt väljarstöd hos yngre väljare. I nationalrådsvalet 2008 röstade 25 % av alla som var 30 år eller yngre på FPÖ som blev största parti inom denna åldersgrupp. 44 % av 16-19-åringarna röstade på FPÖ.

I Europaparlamentsvalet 2009 fick FPÖ 2 mandat med 361 145 röster vilket motsvarade 12,8 %, en ökning med 203 423 röster.

Fakta: Ronald Lauder

Ronald Lauder är en judisk affärsman som enligt Forbes är en av världens rikaste personer och ägde över 2,7 miljarder dollar 2005. I dokumentären Missing Links pekas Lauder ut som högst delaktig i förberedelserna för 11 septemberattackerna.

Han var ordförande i New York-guvernören George Patakis kommission för privatisering. Lauder var den person som hårdast tryckte på för att privatisera World Trade Center. Han arbetade även för privatiseringen av Stewart Air Force Base, där planen som flög in i World Trade Center den 11 september 2001 konvergerade direkt ovanför.

Lauder är en sionist och anhängare av Israel och är aktiv inom följande judiska organisationer: Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, Jewish National Fund, World Jewish Congress, American Jewish Joint Distribution Committee, Anti-Defamation League, Jewish Theological Seminary.

Ronald Lauder valdes till president för World Jewish Congress den 10 juni, 2007. Lauder är nära vän med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Lauder har grundat en skola för Mossad i Herzliya, Israel, som kallas Lauder School of Government Diplomacy and Strategy.


  • Publicerad:
    2013-10-05 13:39