MASSINVANDRING. I våras slutade Migrationsverket att skicka asylsökande till Ungern men nu har en nytt beslut kommit som enligt Dublinförordningen gör det möjligt att skicka asylsökande invandrare till Ungern. Beslutet har dock mötts av kritik från Amnesty.

Det var i mars som Migrationsverket beslutade att tillfälligt stoppa alla överföringar av asylsökande från Sverige till Ungern efter en dom i migrationsdomstolen. Rätten ansåg att ”flyktingar” och ”migranter” riskerar att utsättas för ”omänsklig eller förnedrande behandling” i landet om de kommer dit.

Migrationsverket överklagade då domarna och de fick delvis bifall av migrationsöverdomstolen. Domstolen anser dock inte att barnfamiljer borde skickas till Ungern då de påstår att asylsökande i Ungern kan räkna med att frihetsberövas av myndigheterna under en längre tid.

Domstolen anser däremot att det för vuxna personer utan barn inte finns några ”systematiska brister” i Ungern. På grund av den senaste domen har Migrationsverket nu skrivit ett rättsligt ställningstagande om Ungern där man slår fast att asylsökande nu återigen kan skickas dit. Det kommer dock att krävas individuella prövningar inför besluten.

Folkrättsjuristen på Amnesty, Madeleine Seidlitz, är mycket kritisk till beslutet.

— Migrationsöverdomstolens dom är djupt olyckligt och något vi verkligen beklagar, säger hon.

Seidlitz är också missnöjd över att myndigheterna i Ungern har gripit och dömt invandrare som tagit sig illegalt in i landet.

— Bara någon dag efter migrationsöverdomstolens dom kom information om att flyktingar som ansågs komma in illegalt i landet dömts till fängelse, vilket ju är helt oerhört, säger hon.

Migrationsverket har inte velat kommentera beslutet men de hänvisar till Dublinförordningen som säger att en persons asylansökan ska prövas i det EU-land där personen först sökte asyl eller det första ankomstlandet innanför EU:s yttre gräns. Migrationsverket gör dock undantag från förordningen när det gäller Grekland då de menar att landets flyktingmottagande har ”systematiska brister”.

Källa:
Beslut: Asylsökande i Sverige kan skickas till Ungern


  • Publicerad:
    2016-07-22 08:40