DANMARK. Den danska regeringen har ett nytt lagförslag där de vill att det ska bli lagligt att ha pepparspray i hemmet. De vill dock att ”särskilt utsatta” personer ska kunna få bära det på allmän plats, något som annars fortfarande kommer att vara olagligt.

Danmarks regeringen önskar i ett nytt lagförslag att det i framtiden ska vara lagligt att ha pepparspray i hemmet. Inga tillstånd kommer då att behövas, utan det enda kravet kommer vara att innehavaren är över 18 år.

I samma lagförslag vill regeringen även skärpa straffen för att olovligen bära med sig pepparspray på allmän plats. De föreslår dock att ”särskilt utsatta” personer ska få bära pepparspray på allmän plats, vilket de uppger exempelvis kan handla om människor som är förföljda av en ex-partner eller är utsatta för så kallad stalkning.

— Jag är glad för att Dansk folkeparti har varit med och satt saken på agendan så att vi nu kan ge särskilt utsatta extra skydd på gatorna och få vanliga människor att känna sig tryggare i sina hem, säger Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen.

Det Kriminalpræventive råd, som är den danska motsvarigheten till Brottsförebyggande rådet, ska dock tidigare ha varnat för att lagen kan få ”negativa konsekvenser” om den blir verklighet.

Jon Lund Elbak, från Kriminalpræventive råd, är en av de som är negativa och menar på att det påtänkta offret själv kan skadas om denne försöker att pepparspraya gärningsmannen. Lund Elbak säger vidare att han, och merparten av hans kollegor, istället är ”anhängare till utbildning i konflikthantering”.

Källa:
Danska lagförslaget: Pepparsprej ska bli lagligt i hemmet


  • Publicerad:
    2018-01-24 21:55