SUNNANSJÖ. I onsdags föregående vecka fick Ludvika kommun till ett möte med Migrationsverket, ett möte som de tvingats driva fram. Bakgrunden till mötet är den ”främlingstsunami” som väntas i den lilla orten Sunnansjö, Ludvika kommun.

Tallmogården

Tallmogården

På måndag kommer ett möte att hållas på Tallmogården, vilken kommer bli främlingarnas nya bostad. Redan på onsdag kan gården bli fylld med 130 till 180 främlingar.

Kommunchefen i Ludvika, Thomas Lagerström, är allt annat än imponerad av hur Migrationsverket har agerat i bygden. Han är djupt oroad och står med ett flertal frågor som ej besvarats, onsdagens möte med Migrationsverket till trots.

Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket, förstår kommunens känslor inför detta men försvarar sig med att Migrationsverket ej har tid att informera kommunerna då de är fullt sysselsatta med att ordna boplatser till de asylsökande som forsar in i landet. Omkring 41500 per år rör det sig om i nuläget om man skall tro de siffror Bengtsson själv presenterar.

Ägaren till Tallmogården, Henrik Eriksson, kunde så sent som i torsdags inte ge några klara besked då Migrationsverket fortfarande inte hade skrivit på något avtal. Numer är lokalerna godkända och klara. Informationsmötet på Tallmogården hålls enligt Eriksson för att höra vilka tankar de boende i samhället har. Inget ändrar det faktum att främlingarna flyttar in redan i mitten av nästa vecka. Eriksson driver även ett asylboende i Arboga med plats för 120 främlingar.

Förvaltningschefen för social- och utbildning, Anna-Lena Andersson, är också oroad. Det finns ingen plan på hur lilla Sunnansjö skall kunna hantera situationen med upp till 70 nyanlända barn. Resurserna finns inte.

Främlingsexplosionen i Sunnansjö behöver inte vara över när sista personen har flyttat in i Tallmogården. Grangärde Hotell har frambringat 83 platser öronmärkta för asylsökande.

Folkmängden i Sunnansjö idag är ca 560 personer, om Migrationsverkets planer går igenom kommer folkmängden att öka med 47%

Källa:
Asylsökande till Sunnansjö nästa vecka


  • Publicerad:
    2013-10-13 18:06