JUDISK MAKT. Anne Neuberger från judisk-ortodoxa Borough Park i Brooklyn är ny cybersäkerhetschef för Nationella säkerhetstjänsten i USA. Hon blir en tung spelare i kampen mot så kallad valpåverkan i USA och mot fiendestaten Iran.

En ortodox judisk kvinna har handplockats som ny cybersäkerhetschef på NSA, USA:s nationella säkerhetstjänst med verksamhet som sträcker sig över hela världen.

Kvinnan är Anne Neuberger och kommer från en av de rikaste familjerna i USA.

Neuberger har berättat att hennes Brooklynfamilj har flytt många otäcka situationer. Först den påstådda ”förintelsen” av 6 miljoner judar och sedan 1976, då hennes föräldrar räddats av israeliska kommandosoldater från flygplatsen Entebbe; enligt Wikipedia ansett ”som det mest vågade och djärva räddningsuppdraget i historien”.

Anne Neuberger gick på Bais Yaakov judiska skola för flickor i Brooklyn men flyttade senare till Baltimore.

Efter sprängningen av de tre World Trade Center-höghusen 11 september 2001 flyttades hon från den privata sektorn till regeringssektorn och dess förvaltning.

Neuberger har arbetat på NSA i tio år. Hon var inblandad i NSA:s valsäkerhetsuppdrag inför det amerikanska mellanårsvalet 2018, där Israelvänliga politiker vann de största framgångarna.

Tidigare har hon varit en vice platsansvarig chef för amerikanska flottan och har arbetat för USA:s försvarsminister.

Som cybersäkerhetschef kommer hon att rapportera direkt till NSA:s chef general Paul Nakasone.

— Om man är professionell och känner sig bekväm i att hålla sig till sina traditioner, har ingen några problem med det. Jag har assistenter som håller koll på klockan på fredagen så att jag inte bryter mot Shabbat, säger Neuberger.

Hon är ”extremt glad” över att kunna vara en förebild för för judisk-ortodoxa kvinnor och har genom sin 17-åriga dotter sett att judendomen brer ut sig över samhället och tas mycket mer för självklar idag än när hon var ung.

Hennes arbete kommer att riktas mycket till ”expanderade operationer” mot ”fiender” efter ”uppsnappade signaler” som kommer via deras underrättelsetjänst. Hon kommer att skydda USA och dess närmaste allierade från främmande hot genom att dela underrättelseinformation med dem, liksom med delar av den privata sektorn, har hon sagt till Wall Street Journal.

Källor:
Orthodox Jewish woman named cybersecurity chief for US spy agency
Wikipedia/Operation Entebbe


  • Publicerad:
    2019-07-28 15:45