NORGE. Juden Ervin Kohn kritiserar offentligt ett nytt förslag om förbud mot importerat kött som slaktats utan bedövning, så kallad kosherslakt.

Ervin Kohn till höger, föreståndare för ”Det mosaiske trossamfunn” och vice ordförande för Antirasistisk senter.

Det var djurrättsorganisationen Dyrebeskyttelsen i Norge som nyligen gick ut med ett förslag om att förbjuda importen av kött som slaktats utan bedövning. Ett sådant förbud skulle stoppa all import av både halal- och kosherkött, med andra ord kött som slaktats enligt muslimska respektive judiska ritualer. I dessa ingår att man inte får använda bedövning, vilket är anledningen till att metoderna har kritiserats av många för att vara alldeles för smärtsamma för djuren.

Efter att Dyrebeskyttelsen i Norge gått ut med förslaget kom juden Ervin Kohn, föreståndare för ”Det mosaiske trossamfunn” och vice ordförande i organisationen Antirasistisk senter, att gå ut i tidningen Vårt Land och kalla lagförslaget ett ”brott mot de mänskliga rättigheterna”.

— Slaktlagen är nog antisemitisk som den här. Ifall Norge förbjuder import av kosherkött är det ett brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Kohn till Vårt Land.

Kohn kräver vidare att judar och muslimer borde få särbehandling av norska myndigheter.

— Har de tänkt ha en speciell etikett för jaktkött? Norska myndigheter borde göra ett liknande, kulturellt undantag för judar och muslimer, säger Kohn.

Källa:
Vil ha jødisk unntak i slakteloven


  • Publicerad:
    2019-07-22 10:00