JUDISK MAKT. Ett år efter att Mandals kommun i Norge uppkallade en gata efter Marta Steinsvik motsatte chefsjuden Ervin Kohn sig mot namnbytet. Kommunen reagerade direkt och ändrade namnet igen. Steinsvik var kritisk till judisk makt och kommunpolitikerna konkurrerar nu om vem som är först med att pudla.

Chefsjuden Ervin Kohn, borgmästaren Alf Erik Andersen och Marta Steinsvik.

Det var i april förra året som Mandals kommun i Norge bestämde sig för att namnge en gata efter Marta Steinsvik (1877-1950), med anledning av kommunsammanslagningen där flera gatunamn skulle få samma namn. En gata bestämdes då för att namnges efter Marta Steinsvik, som växte upp i staden.

Steinsvik var en norsk författare, lingvist, samhällsdebattör och teolog som skrev böcker och föreläste om olika ämnen som djurskydd, teologi, medicin och arkeologi. Hon var även antisemit och en försvarare av norsk kultur. Hon var kritisk till judisk makt och propagerade för att återinföra den så kallade judeparagrafen. Hon menade även att kommunister, bolsjeviker och frimurare var en del av den judiska konspirationen.

Steinsvik var en egendomlig person. Utöver de ovannämnda egenskaperna är hon också känd för att vara den första kvinnan som talade i den norska kyrkan, hon var gift med en anarkist och var väl bevandrad i antroposofin. På grund av sina antisemitiska föredrag blev hennes rykte samt bedrifter systematiskt svartmålade. Bland annat nedtystas hennes arbete inom djurskydd och kvinnorfrågor än idag.

— Vi har självklart diskuterat hennes åsikter men anser fortfarande att hon är en viktig del av vår historia, sa Inga Fjeldsgaard i den kommunala namnkommittén i Mandal.

Några negativa reaktioner kom det inte heller från befolkningen när gatunamnet beslutades i Mandal, förrän nu, ett år senare. Efter vinklade reportage i lögnpressen lyckades medierna och antirasistiska organisationer att mobilisera en handfull människor att skriva några kommentarer i utvalda lokaltidningar och på kommunens hemsida. Det avgörande ser däremot ut att vara att någon har dragit i rätt trådar och därmed kört över lokaldemokratin. Ervin Kohn i Antirasistisk Center och reståndaren för det judiska samfundet i Norge ”reagerade” genom NRK den 4 april i år och redan dagen efter meddelade borgmästaren i Mandal, Alf Erik Andersen (Frp), att namnet skulle ändras igen.

Foto: Twitter.

— Jag vill inte vara borgmästare i en stad där vi står för sådana åsikter. Vi lägger oss platta och gör en ny bedömning, säger Andersen till NRK.

Kommunfullmäktigeledamoten Morten Ekeland (SV) hänger på och säger att ”felen” måste rättas till:

— Här har det begåtts ett fel. Nu måste vi lösa detta.

Vice borgmästare Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) underkastar sig och juden Kohn ursäktar sig för att inte ha kollat bakgrunden till den judisk makt-kritiska Steinsland innan namnändringen bestämdes.

— Det är helt enkelt lathet från mig att inte kolla upp själv. Vi har ett eget ansvar för att kolla upp saker, säger Thorsvik.

Källor:
Oppkaller gate etter antisemitt
Ordfører legger seg flat – omstridt gatenavn endres
Ervin Kohn intervenerer mot gatenavn – lokaldemokratiet opphører


  • Publicerad:
    2019-04-14 20:05