INRIKES. En 20-årig somalisk man åtalades för våldtäktsförsök men dömdes för sexuellt ofredande. Varken tingsrätten eller hovrätten anser att mannens handling kan likställas med ett försök till våldtäkt.

Den 20-årige mannen blev åtalad för våldtäktsförsök mot en kvinna i Göteborg men blev till slut dömd för sexuellt ofredande, händelsen ägde rum i början av året i en lägenhet i Frölunda. Kvinnan, som var berusad, låg och sov när 20-åringen tog av henne både byxor och trosor och tog på sig en kondom. Då vaknade kvinnan och upptäckte vad som höll på att ske och gav mannen flera örfilar.

Mannen är tidigare dömd till skyddstillsyn för olovligt brukande. Han har i rätten varken nekat eller erkänt brott då han hävdar att han, på grund av att han varit kraftigt alkoholpåverkad, inte minns vad som hänt. Av Göteborgs tingsrätt blev han helt friad då de ansåg att hans handlingar inte motsvarar ett försök till våldtäkt. Mannen kunde bli helt friad på grund av en miss som åklagaren gjorde, åklagaren argumenterade och yrkade inte för en alternativ brottsrubricering.

För en vecka sedan meddelade hovrätten att även dom ansåg att det som 20-åringen utsatt kvinnan för inte kunde rubriceras som försök till våldtäkt. Åklagaren hade då justerat åtalet och därför kunde mannen i alla fall dömas för sexuellt ofredande.

Men åklagaren menar att om kvinnan inte hade vaknat när hon gjorde så fanns det en fara för att brottet skulle ha fullbordats. Trots att ett vittne bekräftat kvinnans berättelse om sexövergreppet så ansåg både tingsrätten och hovrätten att mannen inte kunde dömas för våldtäktsförsök.

20-åringen, som suttit häktad i två veckor, dömdes till skyddstillsyn.

Källa:
Döms för sexofredande – frias för våldtäktsförsök


  • Publicerad:
    2015-07-06 19:15