NORRKÖPING. En miljöpartistisk riksdagskandidat föreslår att somalier ska slippa behöva utbilda sig i sju år som alla andra om de vill bli läkare. Istället bör de få provjobba ett år och sedan ”testas”, anser han.

Framtidens doktor?

Framtidens doktor? Bilden är inte relaterad till denna notis.

Det var i mitten av förra veckan som Ruiz Vergara, riksdagskandidat för Miljöpartiet, besökte Somaliska föreningen i Norrköping för att ”informera och synas”.

När en somalier klagade på de formella kraven när man söker jobb i Sverige, samt att det ofta krävs referenser, gav Vergara ett lugnande svar:

– En somalisk läkare kan ofta inte visa giltiga papper på sin utbildning. Då menar vi att man ska kunna provjobba ett år och sedan testas, i stället för som nu behöva läsa om sju år till en svensk läkarexamen, kungjorde han.

Vidare klagade somalierna på att polisen kommer och tar deras barn efter att de slagit dem. Enligt Abdinasir Hussein är det vanligare i somalisk kultur att man slår sina barn och betecknar detta som en kulturskillnad. Istället bör socialen skickas ut för att ”höra vad som hänt”, anser han.

Abdinasir Hussein passar även på att lyfta fram somaliers miljötänkande på återvinningsområdet:

– Skicka inte brev. De kan hamna i papperskorgen. I Somalia informerar man muntligt, avslutar han.

Källa:
”Polisen bör inte kunna ta barn från familjerna”


  • Publicerad:
    2014-08-26 02:20