SOMALIA. Soldater från flera afrikanska länder är i Somalia för att agera fredsbevarande styrkor, istället lockar de till sig kvinnor med löfte om hjälp för att sedan våldta dem.

Soldater från Kenya Defence Forces befinner sig i Somalia för att agera fredsbevarande styrkor. Nyligen avslöjades det att soldater från KDF lurat till sig kvinnor med löfte om humanitär hjälp, istället blev kvinnorna våldtagna av soldaterna. Offren uppges hålla våldtäkterna hemliga eftersom de räds represalier, soldaterna uppges vara immuna mot åtal.

Organisationen Human Rights Watch har intervjuat offren och kartlagt övergreppen som ska ha skett sedan 2013. Bland de intervjuade kvinnorna finns flickor så unga som 15 år. ”Först slet han av min hijab och sedan attackerade han mig”, sade en av de unga flickorna.

I ett annat våldtäktsfall som ska ha skett under januari i år gick en kvinna, tillsammans med två vänninor, till en av militärbaserna för att försöka få medicin till sitt sjuka barn. Då slet flera soldater in kvinnorna i en bunker där de våldtog och misshandlade dem samt skadade en av kvinnorna allvarligt.

— Vi bar den skadade kvinnan hem. Tre av oss gick ut ur basen bärandes på henne, säger en av kvinnorna.

Flera kvinnor uppges även ha fått fripass till militärbaserna där de prostituerar sig för att få mat och pengar. Flera år av krig har gjort det svårt att överleva och prostitutionen är för många kvinnor det enda sättet att livnära sig på.

De fredsbevarande trupperna sändes till Somalien under 2007 av Förenta Nationerna för att upprätthålla ordningen i landet samt erbjuda humanitär hjälp. Trots truppernas övergrepp har intresset för en utredning varit svag. Eftersom soldaterna har immunitet i Somalien är det endast landet som skickat dit dem som kan starta en utredning och öppna ett åtal. Än så länge är det bara Uganda som dragit ett fall inför krigsdomstol.

Källa:
RW: Peacekeepers in Somalia rape women who seek aid and medicine


  • Publicerad:
    2014-09-09 20:45