Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Papperstidningen Nationell Idag läggs ner?

Av Redaktionen, 2014-10-10
redaktionen@nordfront.se

MEDIA. Det ser nu ut som att även papperstidningen Nationell Idag är på väg att läggas ner eller åtminstone upphöra som papperstidning.

nationell idag

Förra veckan meddelade den nationalistiska webbtidningen Realisten att de la ner sin verksamhet efter att chefredaktör Björn Björkqvist lämnat sin post kort efter valet.

Nu ser även Sveriges äldsta nationalistiska tidning med presstöd – Nationell Idag – ut att i alla fall delvis kasta in handduken.

Detta då chefredaktör Patrik Ehn har skrivit en något kryptisk artikel med rubriken ”Att vara eller icke vara”. Artikeln som i stort tittar tillbaka på Nationell Idags utveckling och ger känslan av att vara en dödsruna för papperstidningen inleds som följer:

Utveckling eller avveckling. Att vara eller icke vara. Det är frågan. Liksom många andra tidningar står nu Nationell Idag med allra största sannolikhet inför ett val, nämligen utveckling eller avveckling. Visserligen satsade vi friskt i början av året på att utveckla vår pappersprodukt både till form och innehåll, men papperstidningen som produkt är som de flesta förstår en döende mediaform.

Ehn upprepar gång på gång i artikeln att han anser att papperstidningsformatet är ett döende format:

Känslan att faktiskt kunna läsa sin tidning på traditionellt vis är något som våra prenumeranter har uppskattat. Samtidigt går det inte att förneka att papperstidningen är ett ålderdomligt sätt att förmedla nyheter på. Inte ens den mest ärkekonservativa läsaren kan blunda för den informationsteknologiska utvecklingen, och formen för nyhetsförmedling och opinionsbildning har förändrats mycket fort på relativt kort tid.

[…]

Som papperstidning är man inte lika tillgänglig som publikationer på internet, och det är omöjligt för en veckotidning att vara nyhetsmässigt à jour. Konservativa värderingar är en sak. Ett konservativt synsätt på nyhetsförmedling kan vara förödande. Det har många tidningar i vårt land blivit varse, och många är de journalister som varje vecka får se sig om efter en annan sysselsättning.

Avslutningsvis skriver Ehn också öppet att papperstidningar inte kan konkurrera med nätbaserade tidningar:

Med två eller tre tusen prenumeranter så går det inte längre att mäta sig med Fria Tider i hur många människor man kan nå med alternativ nyhetsförmedling varje vecka. […] Sverige och Sverigedemokraterna behöver en tidning som Nationell Idag, men vårt mål måste ändå vara att försöka nå så många svenskar som möjligt. Därför måste vi gå vidare. Det handlar om att vara eller icke vara.

Patrik Ehn tog över som chefredaktör för Nationell Idag tidigare i år efter att tidningen fick en ny styrelse ledd av den kristna och konservative miljonären Björn Herstad. Ehn har långvarig bakgrund i Sverigedemokraterna men uteslöts förra året då partiledningen ansåg att han var ”ideologiskt avvikande”. Trots det försökte Ehn genom Nationell Idag bygga en sverigedemokratisk press, vilket han alltså håller fast vid som en nödvändig uppgift i den här nya artikeln samtidigt som han i artikeln beklagar sig över att SD-ledningen byggt upp ett politiskt klimat inom partiet som gör att det är kontroversiellt bland partimedlemmar att prenumerera på tidningen.

Nordfront har sökt Nationell Idags redaktion men ännu inte fått något svar om vad som kommer att hända med tidningen.

Nationell Idag startades 2001 och är Sveriges äldsta nationalistiska nyhetstidning. 2010 blev tidningen berättigad till presstöd, vilket tidningen är än idag.

Tidigare förknippades tidningen med Nationaldemokraterna men 2014 började tidningen kalla sig själv ”oberoende sverigedemokratisk”. På tidningens hemsida står det att Nationell Idag ”förespråkar demokratisk nationalism och socialt sinnad konservatism”.

Källa:
Att vara eller icke vara


  • Publicerad:
    2014-10-10 12:32