Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Pascalidou i ny uppmärksamhets-kupp: Vill dela ut Nobelpris i litteratur

Av Redaktionen, 2018-05-05
redaktionen@nordfront.se

KULTUR. Efter att Svenska Akademien meddelat att inget Nobelpris i litteratur kommer att delas ut i år passade uppmärksamhetssökerskan Alexandra Pascalidou på att profitera på det uppstådda kaoset. Nu kräver hon att hon själv ska få bilda en ny akademi samt dela ut det prestigefulla litteraturpriset.

Alexandra Pascalidou vill dela ut Nobelpriset i litteratur, samt grunda en egen akademi som ska konkurrera ut den skandaltyngda men anrika Svenska Akademien. Foto: Nordfront.se.

Svenska Akademien grundlades år 1786 av kung Gustav III, som ”ett Samhälle af Aderton Herrar ock Män, till Svenska Språkets stadgande ock upodlande, samt till öfning för Vältaligheten ock Svenska skaldekonsten” med uppdraget att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Sedan 1901 har Svenska Akademien delat ut Nobelpriset i litteratur, vilket internationellt anses som det finaste pris en författare kan få.

Men under fredagen meddelade Svenska Akademien via dess tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson att man detta år kommer att avstå från att dela ut det prestigefulla priset. Fem gånger tidigare i historien har Akademien valt att inte dela ut priset, och bakgrunden denna gång är den så kallade skandal som under de senaste månaderna skakat den anrika institutionen som kulminerade i flertalet avhopp, bland annat av den ständiga sekreteraren Sara Danius.

— Vi har bestämt oss för att inte dela ut ett pris efter långa och intensiva diskussioner. Förtroende är så pass lågt i omvärlden att vi avstår i år, säger Anders Olsson till SVT.

Läs mer om krisen i Svenska Akademien: Antifeministisk kontrarevolution eller borgerlig elitism?

En som var snabb att reagera på beskedet var den så kallade journalisten och författaren Alexandra Pascalidou, som proklamerade via Twitter att hon nu var beredd att bilda en ny akademi som ska ta över ansvaret att dela ut Nobelpriset i litteratur,

— Precis som de flesta andra kände jag sorg. Det är en katastrof att vi inte ska dela ut priset i år, men istället för att bli bedrövad så började jag ringa runt till författarkollegor och sa att jag vill starta en ny akademi, berättar Pascalidou för SVT och fortsätter:

— Jag vill ha en frisk och stark akademi med högt förtroende internationellt och som inte missbrukar makt eller blundar för sexuella trakasserier.

Enligt Pascalidou är det ”hundratals” som hört av sig och vill vara med, människor med ”helt olika kompetenser”. Hon tror inte heller att det kommer att bli några problem att bygga upp det förtroende som krävs för att få dela ut ett sådant tungt pris som Nobels litteraturpris.

— Jag är helt övertygad om att vi kan ro detta i hamn. Det finns väldigt många oerhört imponerande människor i det här landet utanför Svenska Akademien som hittills inte fått bidra och med dem kan vi arrangera en fantastisk Nobelfest och dela ut priset i litteratur, förklarar Pascalidou.

Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson låter dock hälsa att man redan nu planerar att dela ut priset nästa år, med hopp om att Akademiens förtroende vid det laget har återskapats i världens ögon. Precis som tidigare år då man avstått att dela ut priset satsar man också på att dela ut ett dubbelt pris 2019.

Det återstår att se ifall det blir Svenska Akademien eller Pascalidou som vinner kampen om att få dela ut priset.

Källor:
Beskedet från Svenska Akademien: Inget Nobelpris i år
Alexandra Pascalidou vill starta alternativ till Svenska Akademien


  • Publicerad:
    2018-05-05 09:00