UTRIKES. Enligt en politisk expert kan Polen komma att lämna EU om de tvingas ta emot ”flyktingar”.

Enligt Renata Mienkowska från Universitetet i Warszawa kan flyktingkonflikten mellan EU och Polen leda till att landet väljer att lämna unionen. Mienkowska anser också att det är högst osannolikt att EU skulle kunna straffa Polen för att de vägrar att ta emot ”flyktingar” då Polen inte är ensam med att stå emot EU:s påtvingade massinvandring.

Ett av de ”straff” som man från EU tänkt ta till mot Polen är att frånta dem rösträtten i det Europeiska rådet. För att ett land ska kunna fråntas sin rösträtt krävs att samtliga andra medlemmar stödjer beslutet. Detta kommer inte att ske enligt Mienkowska då såväl Polen, Tjeckien och Ungern hotats med sanktioner från EU i flyktingfrågan och länderna kommer därför att stödja varann.

Eftersom EU inte kommer att kunna straffa Polen genom att frånta dem rösträtten i det Europeiska rådet tror Mienkowska att nästa steg kommer att vara ekonomiska påtryckningar. Något som högst antagligen kommer att leda till att Polen träder ur unionen då det inte längre skulle finnas några som helst fördelar med ett medlemsskap.

Källa:
EU in crisis amid Polexit fears: Poland ’could LEAVE bloc over refugee row’


  • Publicerad:
    2017-12-15 11:10