KORRUPTION. I Stockholm erbjöd en polisman förra året SJ ”polisiär hjälp med tryggheten på tågen” mot att han själv skulle få rabatterat årskort och ombokningsbara biljetter. Polismannen har nu åtalats, misstänkt för tagande av muta, alternativt tjänstefel.

Vissa poliser kan numera tänka sig att hjälpa till mot extra förmåner. Genrebild. Foto: Joakim Berndes (CC BY-SA 4.0).

En polisman i Stockholm som försökte ordna fördelar åt sig mot att erbjuda SJ ”polisiär hjälp” har nu åtalats, misstänkt för tagande av muta, alternativt tjänstefel.

Polismannen arbetar i Stockholmsområdet men bor i södra Sverige, vilket innebär att han pendlar till sitt arbete.

Mannen skickade förra året i september ett mejl till SJ:s säkerhetschef där han beskrev sitt tågpendlande och kom med ett förslag: ”Jag har ett förslag som jag tror skulle kunna förbättra personalens trygghet och övriga resenärers känsla av trygghet”.

Han fick inget svar på mejlet och vände sig i stället direkt till SJ:s huvudkontor där han ville få ett möte med styrelsen. Polismannen fick träffa två styrelsemedlemmar och framförde sitt erbjudande om ett avtal där han i utbyte mot ”polisiär hjälp för ökad trygghet på tågen” skulle få ett rabatterat årskort och ombokningsbara biljetter.

Mannen fick då veta att SJ inte gör dylika överenskommelser med enskilda personer, skriver Dagens Juridik. Möte beskrevs av en av deltagarna som ”märkligt”:

— Allt var mycket märkligt. Vet inte om det var på riktigt eller dolda kameran.

I förhör uppger polismannen att han aldrig hade en tanke på att muta företaget eller att han skulle få någon direkt vinning utan att det var mer för att på ett flexibelt sätt ”göra något”.

Polismannen förnekar brott och riskerar enligt Polisens personalansvarsnämnd att bli av med sitt jobb om han döms för tagande av muta.


  • Publicerad:
    2021-03-12 11:10