KORRUPTION. 2009 tog den före detta KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund beslut om att apoteksmonopolet skulle avskaffas. Idag använder han sitt rika kontaktnät till att berika sig själv genom att lobba för ett hårt kritiserat läkemedels- och vårdföretags räkning.

Göran Hägglund (KD) var tidigare socialminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering. Foto: Kristdemokraterna Uppsala (CC BY 2.0) .

2009 beslutade den dåvarande KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund att apoteksmonopolet skulle avskaffas. 2011 skrev han i tidningen Dagens Medicin att ”apoteksregleringen blev en succé”.

Men i en intervju för DN tidigare i våras medger Hägglund dock att den avreglering som han en gång beslutade om inte har gynnat det svenska folket:

— Sett i backspegeln så är det självklart att det borde ha byggts upp en mekanik och ett ansvar för att den här funktionen skulle upprätthållas.

En som emellertid lär ha gynnats av ovan nämnda avreglering är den förre KD-ledaren själv. Idag arbetar han nämligen som lobbyist för OneMed, samma ökända företag som 2016 i ett reportage av SVT blev känt för att ha debiterat Stockholms Läns Landsting (SLL, nu Region Stockholm) 6 000 kronor för ett par stödstrumpor.

— Jag var inte inblandad med Onemed vid den tidpunkten, anför Hägglund till Aftonbladet till sitt försvar i en intervju.

Det är på Pr-byrån Narvas uppdrag som Göran Hägglund idag lobbar för att Socialstyrelsen ska inhandla produkter av OneMed. I detta syfte kontaktade han enligt Aftonbladet i mitten av mars i år Taha Alexandersson, ställföreträdande chef för krisberedskapen vid Socialstyrelsen.

Angående det faktum att han själv som socialminister beslutade att apoteksmonopolet skulle slopas och är ansvarig för alla de privatiseringar inom vård- och läkemedelssektorn och den därpå följande medicinbristen och nedmonterade beredskapen, och idag berikar sig genom att lobba för ett hårt kritiserat företag i samma bransch säger Hägglund:

— Tveksamt, jag vet inte. Det där är ju i betraktarens öga. Jag har ingen aning.

I bland annat tidningen Proletären finns flera graverande uppgifter om företaget OneMeds tidigare förehavanden.

Exempelvis uppges att företaget i samband med ett uppdrag för SLL (Stockholms Läns Landsting, nu Region Stockholm) på ett beräknande sätt har dragit fördelar av affärskontraktets mer finstilta delar. Kontraktet, som var värt en halv miljard kronor, rörde egentligen fem års leverans av ett flertal produkter men omtolkades av företagets jurister till att gälla ett års leverans av endast tre produkter: Strumpor, teststickor och bandage.

Avtalet ska ha ingåtts av en majoritet ledd av moderater efter att företaget skapat förtroende genom att under 2013 ha levererat ett flertal förbrukningsprodukter till priset 390 miljoner kronor.


  • Publicerad:
    2020-04-18 17:00