INRIKES. Socialdemokraten Anders Sandén, känd för sin inblandning i en korruptionshärva i Sigtuna kommun, fick nytt jobb som kommundirektör med mycket generöst anställningsavtal. Nu får han 21 månadslöner efter att ha blivit uppsagd.

Anders Sandén var inblandad i korruptionshärvan i Sigtunas kommun, där man sålde ut skattebetalarna till PEAB. Fotomontage: Facebook.

Åmåls kommundirektör Anders Sandén, numera rikskänd för sin inblandning i korruptionshärvan i Sigtuna, har nu fått sparken. Anledningen är enligt kommunstyrelseordföranden Michael Karlsson, också han socialdemokrat, att förtroendet för Sandén i rollen saknas:

— Det är olika processer och vi ser också att bara blotta misstanken om Anders som  målas fram i de här två programmen, som UG sänt om det som hänt i Sigtuna, bara det gör att förtroendefrågan kommer i annan dager, säger Karlsson till SVT.

Frågan är vilket förtroende som finns för Karlsson, då det avslöjats att han har mycket stora skulder, bland annat till en lokal bilhandlare han struntat i att betala trots löften.

Efter att ha blivit uppsagd får Sandén en fallskärm på 21 månadslöner av Åmåls skattebetalare, vilket uppgår till 1,4 miljoner kronor.

Ifrågasatt anställningsförfarande
Anställningen av Sandén ska inte ha gått rätt till. Enligt kommunallagen ska kommundirektören utses av kommunstyrelsen, som också beslutar att en rekryteringssprocess ska inledas, men här har istället Karlsson och personalchef Per Ljungberg skött processen helt på egen hand.

Av Karlsson och Ljungman har Sandén, som är gammal skolkamrat till Karlsson, fått mycket generösa anställningsvillkor. Månadslönen ligger på 89 500 kronor i månaden med en fallskärm på 21 månadslöner vid uppsägning.

Karlsson erkänner att han känt till Sandén sedan tidigare, men förnekar att han känt honom närmre. Sandén har inte svarat på Expressens fråga om hur väl han känt Karlsson före sin anställning som kommundirektör.


  • Publicerad:
    2020-09-10 17:42