MINNEAPOLIS. En kvinnlig vit polis som av misstag sköt en efterlyst svart man som försökte fly, åtalas nu för dråp. Efter händelsen kravallade svarta under två nätter och runt 40 personer greps.

Den vita poliskvinnan Kim Potter som den 11 april av misstag sköt ihjäl en svart man i Minneapolis i USA åtalas nu för dråp, skriver New York Times.

Det var när den tjugoårige Daunte Wright stoppades i en poliskontroll efter en trafikförseelse som polisen upptäckte att han var efterlyst för brott. Mannen ombads stiga ur bilen men när han skulle gripas kastade han sig in i sin bil igen för att fly, varvid en kvinnlig polis sköt honom.

Det visade sig senare att poliskvinnan Kim Potter, som sköt mannen, troligen avsett att dra sin elpistol medan hon av misstag i stället avfyrade sitt skjutvapen.

Potter har nu lämnat sin tjänst och den lokale polischefen har avgått.

Efter skjutningen uppstod under två nätter de sedvanliga raskravallerna där en svart mobb attackerade polisen, slog sönder och plundrade butiker och utropade slagord om ”polisvåld och rasism”.

Utöver polisen sattes Nationalgardet in och runt 40 personer greps under upploppen.

Det var i Minneapolis som den kraftigt narkotikapåverkade missbrukaren George Floyd i maj 2020 dog av bland annat en fentanyl-överdos i samband med ett polisingripande, vilket användes av den marxistiska organisationen Black Lives Matter (BLM) för att destabilisera och skapa rasmotsättningar över hela västvärlden, där vita tvingades gå ned på knä för att ”sona” sin påstådda skuld över ”vitas våld mot svarta”.

BLM har därefter nominerats till Nobels fredspris och fått motta Olof Palme-priset.

Polisen som sköt ihjäl den 35-åriga vita kvinnan, Trumpsupportern och militärveteranen Ashli Babbitt, åtalas till skillnad mot Kim Potter inte, meddelades under onsdagen.


  • Publicerad:
    2021-04-15 11:50